Blikvangers van 21/05 tot en met 27/05/2018

Machteld Kaesemans

Een schitterende week met heel veel waarnemingen, enkele nieuwe soorten en aan de Fonteintjes een trekteldag om duimen en vingers af te likken op zondag 27-05.

Vijf morinelplevieren vlogen over Stalhille Akkers en twee over het Lindenhof, deze soort werd niet meer gespot sinds september 2017! Poelruiter is ook zo’n zeldzame gast die in de laatste jaren nauwelijks gezien werd en nu aanwezig was aan de Willem Leopold Polder.

Verder werden er elke dag wespendieven genoteerd. De visarend, een fantastische roofvogel, vloog regelmatig over op weg naar zijn broedplaats. De purperreiger was ook van de partij en de elegante bosruiter zocht wat voorraad om zijn trektocht verder te zetten.

Op het broedvogeleiland van het Zwin telde men tot 181 adulte vogels. Twee reuzesterns werden ook geteld aan de Fonteintjes.

Bijeneter, roodpootvalk, zwarte ooievaar, kraanvogel, grote karekiet, meerdere appelvinken e.a. werden genoteerd.

Niet te vergeten, de laatste dagen vlogen nog honderden boeren- en huiszwaluwen over.

Om af te sluiten wil ik ook de opmerkingen weergeven van de trekteldag  op zondag 27/05.

Opmerking: Net als vorig jaar was 27 mei een fantastische dag. Bovendien zorgde een naderend onweersfront voor een ongeziene stroom roofvogels, gewoonweg crazy !! Nieuw dagrecord voor: visarend (was 4), wespendief (was 8), boomvalk (was 15), torenvalk (was 48), grauwe vliegenvanger (was 13), turkse tortel (was 44) en grote zilverreiger (was 19). Ook mooie tweede plaats voor bruine kiek (109), derde plaats voor appelvink (14) en vierde plaats voor huiszwaluw (4032). Toch ook eens het fantastisch voorjaar van de lepelaars benadrukken: we zitten nu al bijna aan het jaarrecord en het najaar is nog niet eens begonnen !!”

http://www.trektellen.org/count/view/74/20180527 

Tot volgende week en groetjes van Machteld.

Visarend

© Danny Claeysier

Wespendief

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anna Schneider, Annemie Opdebeeck, Anthony Maes, Antoon Ovaere, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Aurel Vande Walle, Bart Lambert, Bart Reckelbus, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Bergmans, Carlos Terseleer Lillo, Catherine Priem, Chantal Casier, Christian De Mori, Daniël Wybo, Danny De Rauw, Dany Coppejans, David Botteldoorn, De Munck Benoit, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, Dylan Delvaux, E J E Boumans, Elias Tibax, Elie Coremans, Eline Paulus, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Floris Vanderhaeghe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik De Vos, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Gaëtan Clerbaux, Gauthier Deschamps, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Hock Pierre-Henry, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacxsens Bruno, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jana Van Donick, Jasper Louette, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jeffrey Carels, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonas Ghyselen, Jorg Lambrechts, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Bernard, Keith De Schryver, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Verbanck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieve Maeseele, Lowie Lams, Luc Audenaerde, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Lens, Luc Van Den Kerchove, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Mathieu Vandewiele, Matthias Hoys, Maurice Le Comte, Maurice Meunier, Michel Quicheron, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Niels Goulem, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Olivier Dupont, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Adriaens, Peter Depodt, Philibert Moeyaert, Piet Smessaert, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander & Emmelien, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Jacobs, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Sylvian Hotton , Tim Claerhout, Tony Parmentier , Vanpraet Jurgen , Veerle Vanden Auweele, Vic Puype, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout Vande Sompele, Wouter Faveyts.

Poelruiter

© Patrick Keirsebilck

Bosruiter

© Chris Melis

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Purperreiger© Marnix Vyncke

Visdief© Marc De Ceuninck

Reuzenstern

© Jan Geens

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Noordse stormvogel (gewond), Zwarte ooievaar, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-gent, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Grauwe kiekendief, Roodpootvalk, Smelleken, Slechtvalk,  Waterral, Kraanvogel, Steltkluut,  Morinelplevier, Poelruiter, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper,  Geelpootmeeuw, Noordse stern, Reuzenstern,  Dwergstern, Grote stern, Witwangstern, Zwarte stern, Zomertortel,  Kerkuil, Bosuil,  Velduil, Bijeneter, Kleine bonte specht,  Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Grote karekiet, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst,  Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Noordse kwikstaart, Appelvink.

Boerenzwaluw© Johan Buckens

Bovenste foto: Morinelplevier / Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 29/05/2018