Mergus Weeknieuws 2018/23: morgen woensdagavondexcursie – oproep Damme – Zwin – Faunaplanning – Argonne – straks nieuwe Reisaankondiging

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Na een deugddoende vakantie op Sicilië, een droomeiland voor de natuur- en kunstliefhebber, voor de dag verslagen zie mijn persoonlijke facebook en waarnemingen.be voor de leukste siciliaanse waarnemingen – ziehier het recentste Mergus weeknieuws.

NU WOENSDAG 13 JUNI – DERDE WOENSDAGAVONDACTIVITEIT EN WEL NAAR DE ACHTERHAVEN VAN ZEEBRUGGE

Volgende woensdag ( 13/06 ) staat er opnieuw een avondexcursie gepland!!  We doen de Achterhaven aan en wandelen doorheen de Weiden Hoge Noen en West….zeker goed voor enkel leuke soorten.
We verzamelen om 19u aan de havenrandparking, Havenstraat te Brugge. Iedereen hartelijk welkom. Leiding Karina – Wim e.v.a.

OPROEP AFDELING DAMME – OPENKIJKDAG

 Liefste Mergussers:  op zondag 24 juni is het weer open kijkhut voormiddag in Damme. Helaas zijn de meeste van onze gidsen, mezelf incluis, dan belet. 

Vandaar mijn vraag of iemand van jullie het zou zien zitten om dan de kijkhut te bemannen. 

Kijkhut staat in principe open van 10.00 tot 11.30 à 12.00 uur. 

 

Met dank voor een bericht  als je kan aanwezig zijn naar donald.dupont@hotmail.com. Er is om 10u iemand aanwezig om open te doen en rond de middag om te sluiten.

Grt, Donald – Rudy – Robrecht en Emmanuel

ZWIN

In bijlage de recentste waarnemingen uit het Zwin – de Ooievaarsfiche en  nu donderdag houden we een laatste drone telling boven de Zwinbosjes in de stille hoop toch een broedende Lepelaar of Kleine Zilverreiger te betrappen. Dus ’s avonds zeker eens naar de waarnemingen loeren op de www.mergus.be – hoe succesvol we waren.

 

FAUNAPLANNING

Beste vrijwilligers,

In bijlage een uitnodiging van het Regionaal Landschap Houtland  

voor het symposium ‘geïntegreerde faunaplanning’ . Dat vindt plaats op 20 juni as.

G​roetjes, Ans​

 

ARGONNE – OPROEP VIA DOMINIQUE

DE ARGONNE HEEFT JOU NODIG

Mei. Hier en daar gooien ze er een verlengd weekend tussen. Wie drukte wil, gaat voor citytrips. Voor rust rest de Argonne: een machtige kleinigheid in het noordoosten van Frankrijk, verspreid over de departementen Ardennes, Marne en Meuse. Vlakbij maar toch terug in de tijd, naar het beste wat Vlaanderen te bieden had in pakweg de jaren ’50. Oude loofbossen, bloeiende kalkhellingen, woepende Woudaap, wat Wilde kat en een Das, Geelbuikvuurpad en Grote vuurvlinder. Maar evenzeer het meer van Belval, de rust van Beaulieu, toppunt van rustiek op een machtige heuvelkam tegen het Fôret d’ Argonne aangeleund.

Voor vele Vlamingen en Nederlanders is het een geheim lief. Een plek waar ze heen togen omdat ze mooi is, echt, passioneel. Sommigen hebben er een tweede thuis. De liefde is groot. Zo groot dat het meer van Belval werd aangekocht mede door de financiële steun van Natuurpunt. Zo groot dat Rik Desmet en Koen Van Den Berge er 20 jaar geleden een topboek over maakten, met prachtbeelden van fotograaf Norbert Huys.

Intussen is er veel veranderd. Zoveel dat er een nieuwe publicatie uit gepuurd zou kunnen worden. De foto’s werden reeds geschoten, de teksten geschreven maar jammer genoeg ontbreekt het aan voldoende middelen om een nieuwe publicatie te financieren. Daarom werd de idee opgevat om een crowdfunding op te starten. Niet zomaar geven om te geven, maar ook geven om te krijgen. Gewoon, omdat de Argonne dat meer dan waard is. Omdat de streek een deftig naslagwerk verdient. Omdat de regio al zoveel onbetaalbare momenten heeft gegund aan rustzoekende Vlamingen en Nederlanders. Rust die ze vonden. Omdat de Argonne ze gaf.

Ben je geïnteresseerd om deze publicatie mee mogelijk te maken, klik dan op deze link. Hier kan je ook jouw naam opgeven om als eerste na publicatie die boek te ontvangen. Gewoon doen. Het gezochte bedrag halen we zo samen wanneer mensen met een hart voor de Argonne deze crowdfunding willen steunen. De actie loopt goed (op 28 mei werd al 2.690 euro opgehaald) maar de vereiste 9.000 euro is nog niet binnen en de crowdfunding loopt binnen 34 dagen af. Indien op die dag het vooropgestelde bedrag nier werd gehaald, worden alle gestorte bedragen teruggestort, is alle moeite voor niets geweest en kan de aanmaak van een nieuw Argonne-boek niet worden gefinancierd …

Let’s go for it!

Met vriendelijke groeten en tot Woensdag!

Frank en zijn ganse Mergus Team

 

Ps volgende week zijn we met enkele Mergussers naar de Schotse Hooglanden – op de Mergus facebook en op de www.mergus.be website kan je onze belevenissen  op de voet volgen.

 

Ps deze week wel nog een extra weeknieuws met de aankondiging van een Mergus Vaarkamp Waddenzee Augustus 2019. Maak dat je erbij bent – 20 vrije plaatsen – unieke sfeer!

 

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.