Blikvangers van 04/06 tot en met 10/06/2018

Machteld Kaesemans

Nieuwe soorten kan ik jullie deze week niet aanbieden, ook het laatste trektellen aan de Fonteintjes dateert van 28/05 want de vogels zijn aan het broeden of aan het  voederen. Daarom heb ik mij gefocust op typische lente- en zomergasten die hier komen broeden en daarna vertrekken. Aan sommige vogels kunnen we met nostalgie terugdenken. Dit past zeker voor de koekoek. Toen ik als klein meisje de koekoek hoorde wist ik sowieso dat het mooie en warme weer op komst was en ik leuke kleedjes met korte mouwtjes ging dragen. Toch is de koekoek  een broedparasiet, die haar ei legt in het nest van een waardvogel. In de literatuur , in spreekwoorden wordt hij dikwijls vermeld vb.: “Als de koekoek zwijgt dan hoort men de leeuwerik”. Weten jullie wat dit betekent?

De volgende 2 gasten zijn zeker zomergasten, hun naam zegt het zelf: zomertaling en zomertortel. De eerste is een mooie eend, de tweede een lief duifje.

Bij de roofvogels is de wespendief  de uitblinker. De wielewaal met zijn prachtig geel-zwart kleed en zijn melodieuze zang is van heel ver te horen. De gele kwikstaart en de blauwborst vertederen ons met hun mooie kleuren.

Wie we zeker niet mogen vergeten zijn de zwaluwen.  Boerenzwaluwen en huiszwaluwen zijn echte acrobaten in de vlucht. Spijtig verminderen hun aantallen jaar na jaar.De gierzwaluw (behoort niet tot de familie van de zwaluwen) heeft hier maar een heel kort verblijf en trekt al in augustus opnieuw naar Afrika.

Typisch zomers zijn de rietzangers, waterrietzanger, bosrietzangersprinkhaanzanger, snor, kleine karekiet  e. a.. Wellicht zijn er nog enkele van deze week aan mijn aandacht ontsnapt.

Dit was het dan weer met de groeten van Machteld.

Wespendief

© Johan Buckens

Zomertaling

© Marc Nollet

Zomertortel

© Ruben Saey

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Duthoit, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Beyen, C. Dauchy, Daniel Decloedt, Dany Depauw, David Martens, Dirk Anseeuw, Dries Candaele, E J E Boumans, , ddy Devriese, Emmanuel Crul, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Knijf, Geert Lakiere, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Verplancke, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Pierre R., Jens D’haeseleer, Jo De Pauw, Jochen Jonckheere, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Decleer, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Smits, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathias De Backer, Mathieu Vandewiele, Michel Louette, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Van Sanden, Peter De Groote, Pierre Blockx, Pieter Van Dorsselaer, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Maly, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel.

Wielewaal

© Dieder Plu

Gele Kwikstaart

© Marc De Ceuninck

Blauwborst

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Gierzwaluw

© Filip De Ruwe

Boerenzwaluw

© Johan Buckens

Huiszwaluw

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kwartel, Roodhalsgans, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Slechtvalk,  Waterral, Steltkluut,  Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Pontische meeuw,  Grote stern, Zomertortel,  Bosuil,  Draaihals, Kleine bonte specht,  Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst,  Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Boompieper.

Bosrietzanger

© Patrick Keirsebilck

Bovenste foto: © Koekoek / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 12/06/2018