Blikvangers van 28/05 tot en met 03/06/2018

Machteld Kaesemans

Een enkele nieuwe soort, de grote burgemeester, die gespot werd in de Achterhaven! Jan Baert schreef:” Echt wel het laatste wat je op 1 juni boven je hoofd verwacht! Waarnemingsafstand hooguit 20m. Plompe meeuw, tweekleurige snavel, bijna egaal beige onderdelen, handpennen bleker dan onder vleugeldekveren, bijna wit”.

 Voor de rest zitten we  midden in de broedtijd, de meeste vogels hebben hun broedplaats bereikt. Ze zijn aan het broeden of bewaken en verzorgen hun jongen. Persoonlijk zag ik al pulli van steltkluut, kluut, grutto, wilde eend en kievit.

Andere vogels zijn nog volop aan het zingen, zoals de “meester-zanger” de nachtegaal!

In de tuin horen we o.a. zwartkop, tuinfluiter, braamsluiper, spotvogel en  grasmus, allemaal vogels met weinig opvallende kleding maar met een geweldige stem! Het best kan men deze vogels determineren aan hun gezang.

Om af te sluiten breng ik nog een foto van zomertaling. Deze werd de laatste tijd op meerdere plaatsen gespot.

Tot de volgende en groeten van Machteld.

Steltkluut en Pulli

© Herman Blockx

Kluut en Pulli

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alex Van Herrewege, André Van De Laer, Ann Dumoulin, Anthony Maes, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Baetsle Rudi, Bart De Keersmaecker, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bram Vlaeminck, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Cathy Coene, Danny Dewulf, Dewispelaere Patrick, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, Hugo De Bruyker, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Joost Verbeke, Julie Lecomte, Jurgen Dewolf, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maes, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Cappelle, Luc De Cat, Luc Van Bunder, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Merijn Van Den Bosch, Michael Parmentier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nel D’haenekint, Nick Mertens, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Olivier Deplus, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Adriaens, Philippe Van De Velde, Pierre Blockx, Pierre Van Vooren, Pieter Van Dorsselaer, R. De Jaegher, Raveel Klas – 2 , Raveel Klas – 3, Raveel Klas – 4, Raveel Klas – 5, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Degraer, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vrielynck Jo, Wannes Bos, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wouter Faveyts.

Nachtegaal

© Chris Melis

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Tuinfluiter

© Johan Buckens

Zwartkop

© Wim Trio

Braamsluiper

© Marc De Ceuninck

Spotvogel

© Marnix Vyncke

Grasmus

© Ruben Saey

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Slechtvalk,  Steltkluut,  Bosruiter, Grote burgemeester, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel,  Bosuil,  Velduil, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst,  Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Boompieper, Goudvink.

Zomertaling

© Geert De Clercq

Bovenste foto: © Grote Burgemeester / Jan Baert

Machteld Kaesemans 05/06/2018