Schotland / Dag 2 : 17/06/2018

Machteld Kaesemans

Om 7 uur was iedereen present voor het Engels ontbijt en voor “achten” ging het al richting  Helmsdale. Onderweg genoten ze van baltsende watersnippen. De oeverloper en tapuit zijn daar algemene broedvogels. Ze spotten ook een mooie kolonie oeverzwaluwen.

Op weg naar het noorden, naar Melvich kwamen ze voorbij Forsinard Flows, een natuurgebied dat deel uitmaakt van een uitgestrekt moerasgebied. Het Flow Country is één van de belangrijkste natuurlijke schatten van Schotland.

Op het eerste meer zagen ze zwarte zee-eend en roodkeelduiker. Tijdens de middagpauze in de haven van Portskerra bij Melvich was het zowaar een echt zeevogelfestijn met zwarte zeekoet, papegaaiduiker, noordse stern, drieteenmeeuw, grote jager enz…

Naast de vele vogels bewonderden ze ook een levend barende hagedis, veenhooibeestje en klein geaderd witje. Ze vonden eveneens leuke planten zoals steenbreek, heidekartelblad, stijve ogentroost, kleine ratelaar e.a.

Na het middageten bij Portskerra met zijn duizenden zeevogels bezochten ze verschillende baaien, idyllische strandjes en genoten van unieke vergezichten … wat een mooie natuur! De bontbekplevier was alom tegenwoordig, barmsijs, fitis, grauwe vliegenvanger en sijs lieten zich horen en of zien. Zowat overal waren er edelherten aanwezig, dit landschap straalde een unieke rust uit! Een rode wouw sloot de dag af en de teller stond op 85 soorten.

Na een heerlijk avondmaal kropen ze vroeg en tevreden in bed.

Machteld Kaesemans 18/06/2018