Blikvangers van 27/08 tot en met 02/09/2018

Machteld Kaesemans

De broedperiode ligt volledig achter de rug en de zomer lijkt voorbij. Onze trekvogels zijn aan het verzamelen en vliegen naar het zuiden. De wintergasten zijn nog niet aangekomen. Toch gingen er veel vogelspotters op weg en werden er veel waarnemingen genoteerd. De hele week werden er verschillende groepen lepelaars gezien ter plaatse of in vlucht. De visarenden zijn op doortocht, elke dag noteerde men hier of daar een exemplaar… genieten is dat! De wespendieven, ook veel  juveniele, kiezen  richting zuid. Grote groepen boerenzwaluwen en huiszwaluwen zijn reeds vertrokken of maken zich gereed net als veel zangvogels.  Reeds geruime tijd mis ik de zang van onze vogeltjes, het zal nog heel wat maanden duren eer ze op deze wijze een partner kunnen veroveren!

De grote zilverreiger werd op verscheidene plaatsen gezien. Ze broeden hier, maar enkele vertoeven hier ook in de winter sinds de klimaatopwarming.

In Het Zwin zag Frank de eerste velduil in de clinch met 2 bruine kiekendieven. Veel draaihalzen werden de laatste weken geringd, zie bijgaande foto. Enkele juveniele blauwe kiekendieven verkenden reeds het Mergusgebied. Een zeldzame witwangstern vloog over.

Dit was het zoal voor deze week.

Groetjes van Machteld.

Visarend© Marnix Vyncke

Lepelaars in vlucht

© Jean-Pierre Verduystert

Grote Zilverreiger© Marc Nollet

WAARNEMERS: 

A Claeys, Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, Andre Janssens, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Reckelbus, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Daniel Decloedt, Danny Deschacht, Dany Depauw, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, Eddy Becue, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Van Bogaert, Erwin Derous, Etienne Peeters, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Francis Wyns, Frank De Scheemaeker, Frank G, Freddy Rogiers, Frédéric Storms, Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert Spanoghe, Geo & Marja Bakker, Guido Quaghebeur, H. Feys, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hilbran Verstraete, I. Provoost, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan Lambert, Jan Spinnewijn, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Van Uytvanck, Jasper Vandecasteele, Jeremy Demey, Jeroen Naert, Jo Packet, Jo Seynaeve, Jochen Jonckheere, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Jos Van Kerckhoven, Jozef Germonprez, Jürgen De Witte, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maes, Kris Decleer, Kris Lesage, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc P, Marcel Pottier, Marian Plas, Mylle Johnny, Nathan De Fruyt, Nick Campe, Noël Vervaecke, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Wijnsouw, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob V Dorland , Robbe Gils , Robby Van Den Wyngaert, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ronald Geneyn, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Feys, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thibaud Vandaudenard, Thibault Snauwaert, Thomas Vermeire, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vandewiele Pascal, Veerle Heyman, Ward Vercruysse, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Lantsoght, Wim Pauwels, Wouter Faveyts.

Wespendief

© Johan Buckens

Blauwe Kiekendief

© Filip De Ruwe

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Velduil

© Marc Nollet

Witwangstern

© Nicole Joly

VOGELLIJST:

Geoorde fuut, Flamingo, Lepelaar, Kwak, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Grote stern, Witwangstern, Zwarte stern, Bosuil, Velduil, Draaihals, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper.

Draaihals geringd

© Augustijn De Ketelaere

Bovenste foto: © Lepelaar / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 04/09/2018