MERGUS WEEKNIEUWS 2018/37: Mergus Zomerfeest – Frank op reis – broedvogels – oproepen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

MERGUS ZOMERFEEST

Een absolute topdag! Volle bus – mooi weer – zeer lekker eten in het Jagershof te Diksmuide (een echte aanrader)- de unieke Mergus sfeer  (iedereen babbelt met iedereen en leert bij van iedereen) en heel veel leuke vogelsoorten (en dan vaak nog erg goed gezien ook): Visarend x2, tientallen Lepelaars en Aalscholvers op trek (met één Flamingo ertussen), Paap – Roodborsttapuit – Tapuit à Volonté, heel veel eenden en steltlopers – 73 soorten voor de ganse dag. Voor alle details zie mooi dagverslag van Johan Vh op de www.mergus.be website en op de Mergus facebook.

FRANK  VOLGENDE WEEK OP REIS

We trekken volgende week met een groepje Mergussers olv Johan Debuck naar Bulgarije, waar we de najaarstrek langs de Zwarte Zee opvolgen. Op de Mergus en Karina’s facebook  zullen jullie dagelijks van onze belevenissen kunnen genieten . Dit betekent echter ook één weekje overslaan met het Weeknieuws.

EERSTE BROEDVOGELVERSLAG IS BINNEN

Bedankt Steven (en Dirk)  van de Roksemput. Leukste broedvogelsoorten waren Geoorde Fuut, Ijsvogel, Oeverzwaluw (ca 40N), Grauwe Vliegenvanger, Spotvogel en Braamsluiper. Kunnen de andere tellers voor eind september hun resultaten doorgeven aub?

ZET NU AL IN JE AGENDA

  • Zaterdag 10 november – met de Mergus een ganse dag naar Oost-Zeeuws-Vlaanderen olv Eddy Gadeyne, Marc De Ceuninck en Karina Samyn
  • Zaterdag 29 december – Mergus Bustrip naar Schouwen Duiveland olv Karina en het ganse Mergus bestuur

Alle details en inschrijvingsmogelijkheden  na mijn terugkeer uit Bulgarije.

OPROEP VAN SOFIE

Natuurdocumentaire

“Jane”

zondag 7 oktober om 10h30 –

georganiseerd door Natuurpunt Brugge

Een deel van de inkomsten van de films (4 films per jaar) die door natuurpunt Brugge worden georganiseerd, gaan naar onze organisatie. 

De 26-jarige Jane Goodall trekt op uitnodiging van de beroemde paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania om er chimpansees in het wild te gaan bestuderen. oor de avontuurlijke, onrustige Jane is het een droom die werkelijkheid wordt. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding legt zij zich toe op de studie van het gedrag van de primaten. Een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren waren vereisten om aan dit project deel te nemen. Jane beantwoordde aan deze vereisten. 

 

National Geographic stuurt hun beste natuurfilmer, Hugo van Lawick, op haar af om een portret te maken van deze bijzondere vrouw. Hij richt zich zijn camera evenveel op haar als op de chimpansees. De ontluikende romance tussen Jane en Hugo weerspiegelt zich in de prachtige, bijna paradijselijke beelden. Ook de naïviteit en de onschuld van de jaren ’60 schemeren door in de unieke footage. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig, warm en teder 16 mm materiaal, terug gevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen, bekend van o.a. Cobain – Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Phillip Glass componeerde de muziek er voor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83 jaar oud) creëerden ze een bijzonder, ontroerende en wonderbaarlijke film.

 

Afspraak: Cinema Lumière, Sint-Jacobsstraat 36 B, 8000 Brugge 

Reservaties: Sofie Vandewalle, natuurpuntfilm@outlook.be0494 99 69 10  

Prijs: VVK €8 – ADD €9 

Deuren open: 10.00 u 

Start film: 10.30 u

Na de film kan je met een drankje nog wat bijpraten. Dit gezellig onderonsje vindt plaats in café De Republiek, naast cinema Lumière. 

Regisseur:  Brett Morgen

Gesproken taal : Engels

Ondertiteld: Nederlands

Duur :  1:30 min

OPROEP VAN ANS – 

Beste vrijwilliger

Het is nog niet te laat! Je kunt je nog inschrijven voor onze niet-te-missen fantastische Samen-dag, dit jaar nergens anders dan in het Uitkerkse Polders. Wie verloor daar al zijn of haar hart?

Deze dag wil je echt niet missen!

Met vriendelijke groeten,

Ans Dewolf

Coördinator

Natuurpunt Brugs Ommeland vzw

050/33 69 67 – 0492/72 30 40

www.natuurpuntbrugsommeland.be

Een prettig weekend gewenst – vergeet niet jullie waarnemingen in te voeren en de blikvangers op de website www.mergus.be te lezen:

 ps foto Bruine Kiekendief – archief Mergus