Blikvangers van 01/10 tot en met 07/10/2018

Machteld Kaesemans

Er waren heel wat waarnemers op stap en er werden heel veel soorten, ook nieuwe, gespot!

Een uitschieter was zeker een overvliegende steppekiekendief, adult man. Tot hiertoe werden bij ons nog weinig volwassen mannelijke steppekiekendieven  gezien, zelfs moeilijk om een mooie foto te vinden! Het overvliegend vaal stormvogeltje was ook een uitschieter. De grauwe klauwier aan de Kleiputten van Heist werd heel veel bezocht en gefotografeerd. Een eerste baardman liet zich eveneens zien aan die Kleiputten .

In Zeebrugge, Heist, Blankenberge, Knokke, Achterhaven e.a. werden er bladkoninkjes gezien en gehoord. Zelden werden er zoveel van deze kleine, mooie vogeltjes gespot. Twee kruisbekken lieten zich na twee maanden afwezigheid ook bewonderen.

De herfst deed wel zijn intrede want 3 soorten van de lijsterfamilie waren van de partij: de kramsvogel, de koperwiek en de beflijster De talrijke bessen aan de struiken zullen goed smaken en snel verdwijnen!

Als laatste vermeld ik nog graag de eerste sneeuwgors en de oh zo zeldzame dwerggors.

Om af te ronden vestig ik jullie aandacht op Euro Birdwatch 2018. Op zaterdag 6 oktober werden in heel Europa de trekvogels geteld. Aan de Fonteintjes waren de vinken met 8435 de talrijkste. Samen werden er 13289 vogels geteld.

In Het Zwin zit er sinds een week een roze flamingo “Helmut” genaamd. Hij zit er samen met een groep grote Canadese ganzen en laat zich goed bekijken… of hij er vandaag nog is weet ik niet!

Tot de volgende!

Groeten van Machteld.

Vaal Stormvogeltje

© Filip De Ruwe

Grauwe Klauwier

© Wim Trio

Baardman

©Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Albert Neyt, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Birger Calis, Björn Parmentier, Bram Depuydt, Bram D’hondt, Brecht Schotte, C. Machiels, Catherine Priem, D. Peeters, Daan Van Quickelberghe, Daniel Decloedt, Dany Depauw, Denis Van , Der Elst, Dewispelaere Patrick, Didier Chalon, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens, Frédéric Vanhove, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Gerrit De Vos, Gert Vanautgaerden, Guido Orbie, Guido Rappé, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Rottiers, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jean-Sébastien Rousseau-Piot, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joris Elst, Julien Hainaut, Kamiel Aerts, Kamil Daneels, Karim Neirynck, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L Feys, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Teugels, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maaike Dhondt, Maarten Dermout, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martine Rys, Mauro Buckens, Michael Parmentier, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe, Nick Vanclooster, Pascal Deruyver, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Tibax, Peter Wijnsouw, Pierre Devillers, Piet Allegaert, Piet Theerens, Pros De Langh, Raf Drijvers, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe Gils , Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sieglien De Roo, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thibault Snauwaert, Thomas Vermeire, Tim Caers, Tom Goossens, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Valérie Goethals , Van Impe Yvan, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lantsoght, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck, Wouter Faveyts, Yolan Bosteels, Yves Hoebeke.

Bladkoning

© Johan Buckens

Kruisbek

© Johan Buckens

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kramsvogel

© Marnix Vyncke

© Patrick Keirsebilck

Beflijster

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Rode wouw,  Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Kleine strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Grote jager, Kleine jager, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Grauwe Klauwier, Roek,  Baardman, Cetti’s zanger, Bladkoning,  Snor, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Beflijster, Gekraagde roodstaart, Paapje, Grote pieper, Boompieper,  Grote barmsijs, Kruisbek,  Sneeuwgors, Dwerggors.

Sneeuwgors en Dwerggors

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Steppekiekendief / Johan Colman

Machteld Kaesemans 09/10/2018