Blikvangers van 22/10 tot en met 28/10/2018

Machteld Kaesemans

Een paar opmerkelijke nieuwkomers deze week. De pestvogel, de zeer uitzonderlijke Kuhls pijlstormvogel, de kuifaalscholver, de Noordse pijlstormvogel, de Noordse stern, de Siberische tjiftjaf e.a. In Nederland zijn er in de laatste twee weken heel wat pestvogels neergestreken wat er kan op wijzen dat we een invasie mogen verwachten. Dit is echter nu nog wat voorbarig, het hangt vooral af van het voedselaanbod (hoeveelheid bessen) in Scandinavië en het aantal jongen die moeten grootgebracht worden … laat ons hopen!

Bij de zeevogels meld ik graag de Kuhls pijlstormvogel, zeer zeldzaam op de Noordzee, een dwaalgast en moeilijke klant om te determineren. Een Noordse pijlstormvogel en een Noordse stern kunnen jullie hierbij ook bewonderen.

De eerste ruigpootbuizerd werd gespot net als een kuifaalscholver. Bij de uilen werden zowel de velduil, de bosuil, de kerkuil en de steenuil  genoteerd.  De veldrietzanger was nog steeds ter plaatse en kreeg heel veel belangstelling van de natuurliefhebbers. Een Siberische tjiftjaf werd opnieuw gevonden door Johan B. Een geelgors en een sneeuwgors vinden en fotograferen is steeds de moeite!

Bekijk het volledig overzicht en beleef deze week vanaf 1 november de uitstap mee naar Texel, van onze Mergussers.

Tot straks en groetjes van Machteld.

Kuhls Pijlstormvogel

© Jeroen Vanheuverswyn.

Noordse Pijlstormvogel

© Filip De Ruwe

Noordse Stern /  juv.

© Jan Baert

WAARNEMERS:

A Claeys, Alain Boeckx, Albert Neyt, Ambrosin Franck, André Van De Laer, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Ben Steeman, Bernard Miserez, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Brecht De Meulenaer, Catherine Larbalestrier, Catherine Priem, Cel Van Hooydonk, Claire Fery, Daan Van Eenaeme, Damien Gailly, Dany Depauw, Deseure Noel, Diederik D’Hert, Diego Fernandez Martinez, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Elias Tibax, Elie Coremans, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin , lagmulders, Filiep T’jollyn, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frederic Piesschaert, Frédéric Vanhove, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert Laisnez, Geert Vanhulle, Goffette Quentin, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Herman Blockx, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Igor Vandamme, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jozef Germonprez, Karel Boey, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Klaas Debusschere , Koen, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Decrick, Lindy Vandromme, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Boon, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mauro Buckens, Maxim Vansevenant , Michel Louette, Mike Vandeperre, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe, Nick Vanclooster, Olivier Olyslaegers, Pascal Heymans, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Hofman, Peter Tibax, Pierre Tavernier, Rens Hendrickx , Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Vermylen , Roland Fromont, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha d’Hoop, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefan Keereman, Steven D’haese, Steven Keteleer, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Tessier Jan, Thibault Snauwaert, Tine Devroye, Tom Janssens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vanmeerbeeck Philippe, Verduystert J.P, Véronique Bouquelle, Vic Puype, Viviane Lootens, W. Hendrix, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Den Bossche, Wout De Rouck, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Yvon Princen.

Velduil

© Mauro Buckens

Bosuil

© Geert Vanhulle

Kerkuil

© Marc Nollet

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Siberische Tjiftjaf

© Johan Buckens

Geelgors

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Krooneend, Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Kuhls pijlstormvogel, Pijlstormvogel spec.,Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Roze pelikaan, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd,  Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Noordse stern, Grote jager, Zeekoet, Alk / Zeekoet,  Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Roek, Pestvogel,  Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf,   Bladkoning,  Veldrietzanger,  Waterpieper, Kruisbek, Appelvink, Geelgors, Sneeuwgors.

Ruigpootbuizerd

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Pestvogel / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 30/10/2018