De Blikvangers van 29/10 tot en met 04/11/2018

Machteld Kaesemans

Heel veel waarnemingen en veel soorten … ook nieuwe!

Een mooie zeearend vloog op 01-11 over aan de kust en op 03-11 aan de Chartreusen.  Het uiterst zeldzaam stormvogeltje was eveneens op doortrek, net als het iets groter vaal stormvogeltje. Een parelduiker trok over de Noordzee, een kuifaalscholver zat in de Voorhaven van Zeebrugge aan de Westdam. Een kraanvogel was ook op doortocht naar het zuiden. Deze soorten werden vooral gezien aan de kust.

Een sierlijke rode wouw en een zwarte wouw werden gespot in ons Mergusgebied. De ruigpootbuizerd laat ons door zijn aanwezigheid weten, dat ondanks de hoge temperaturen het wel degelijk herfst is. Een heel zeldzame kwartelkoning werd ingevoerd, maar verborgen, zodat ik jullie de vindplaats niet kan doorsturen.

Bij de kleinere vogels zitten er ook echte “kanjers”, zoals de witstuitbarmsijs, de Siberische tjiftjaf en de bruine boszanger. De mooie strandleeuwerik, de pestvogel en enkele andere zeldzaamheden werden in deze vrije dagen gezien, gehoord en met wat geluk gefotografeerd.

Bekijk de volledige lijst, ga op zoek naar nieuwigheden en vooral geniet van de natuur.

Vele groeten van Machteld.

Vaal Stormvogeltje en Stormvogeltje

© Filip De Ruwe

Parelduiker

© Kris De Rouck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arnaud Kunsch, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Mortier, Bastiaan De Ketelaere, Beau De Block, Bert Zurings, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Cedric Rogiers , Chantal Casier, Christophe Verriest, Coudenys Peter, Daan Van Eenaeme, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Dany Depauw, David R, Diego Fernandez Martinez, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, E J E Boumans, Eef Thoen, Elie Coremans, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Van Bogaert, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frans D’hondt, Frédéric Vanhove, Frederik Willemyns, Free Claerbout, Geert Bussens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Gerrit De Vos, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Coene, Herman Blockx, Hock Pierre-Henry, Hugo Van Doorslaer, Ignace Anseeuw, Isolde Doom, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Hugé, Jean Pieters, Jean-François Buslain, Jens Goos, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Colman, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johannes Jansen, John Nuyts, Joris Elst, Julie Lecomte, Jürgen De Witte, Jürgen Loones, Karel Boey, Karel Tack, Katleen Dethier/Koen Bessemans, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Verbanck, Kris Boers, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laura Serluppus, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Maarten Savels, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Mark Depauw, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Mauro Buckens, Monica Acton, Mylle Johnny, Nathan De Fruyt, Nick Campe, Nicolas Van Overmeeren, Norbert De Clercq, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Wijnsouw, Philippe Piron, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Raf Drijvers, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sancho (Hugo) Vanherck, Sander Bruylants, Sander Carael, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Maly, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Thomas Kerkhove, Tine Devroye, Tony Parmentier , Veerle Vanden Auweele, Verduystert J.P, Vic Puype, W. Hendrix, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Van Praet, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Yente De Maesschalck, Yolan Bosteels.

Rode Wouw

© Koen Baute

Kraanvogel

© Johan Buckens

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Witstuitbarmsijs

© Joachim Pintens

Siberische Tjiftjaf

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Krooneend, Middelste zaagbek, Parelduiker, Geoorde fuut, Stormvogeltje,  Vaal stormvogeltje, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd,  Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kwartelkoning, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Geelpootmeeuw, Grote jager,  Middelste jager, Kleine jager,  Alk / Zeekoet,  Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel,  Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Siberische tjiftjaf,   Bladkoning,  Beflijster,  Grote pieper, Waterpieper, Witstuitbarmsijs, Grote barmsijs, Kruisbek, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Bruine Boszanger

© Arno Beidts

Bovenste foto: © Zeearend / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 06/11/2018