Blikvangers van 12/11 tot en met 18/11/2018

Machteld Kaesemans

We zagen twee nieuwe soorten deze week: de kleine zwaan en de porseleinhoen.

Slechts in een zeer klein aantal werd de kleine zwaan gespot, toch doet ze ons onmiddellijk denken aan de nakende winter met vorst en misschien wat sneeuw. De uiterst zeldzame porseleinhoen, die zich weinig laat zien is een vogel uit de rallenfamilie en gelijkt op de waterral die elke week ergens gehoord of gezien werd. Bekijk aandachtig de bijhorende foto’s want in het veld is het niet altijd even gemakkelijk om ze te determineren.

Zo gaat het soms ook met havik en sperwer, twee prachtige roofvogels die regelmatig op de waarnemingslijst staan. Hierbij vind je geweldige foto’s genomen door heel goeie fotografen!

Daarnaast mogen we zeker onze kleinere vrienden niet vergeten zoals de grote en kleine barmsijs, de putter die regelmatig te zien was en opviel door zijn Belgische driekleur. De sijs is ook een heel mooi en lief vogeltje die zich graag tegoed doet aan zaden en insecten  net als de twee andere. Denk eraan om regelmatig de vogels te voederen in de tuin!

Er werden natuurlijk nog heel wat andere vogels gespot waarvan de voornaamste soorten reeds besproken werden in vorige Blikvangers. De ruigpootbuizerd, de zeearend, een IJslandse grutto, een vale gierzwaluw, een Siberische tjiftjaf e.a.

De bruine boszanger is nog steeds van de partij. Johan Buckens schreef op 16/11: Alweer één! In lage begroeiing, lastig te zien zoals het een echte bruine boszanger betaamt. Dit is al de achtste bruine boszanger dit jaar in de regio Zeebrugge/Heist: 1: 7 mei strand Westdam /  2: 9-10 oktober Fonteintjes /  3: 13-14 oktober baai van Heist /  4: 4-8 november Sashul /  5: 5-8 november Vandammesluis /  6: 14 november baai van Heist / 7: 16 november Sashul / 8:16 november Zeebrugge centrum – west.” 

Dit was het opnieuw, tot volgende week met de groetjes van Machteld.

Havik

© Michel Viskens

Sperwer

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alex Verhoeven, Anna Schneider, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Axel Smets, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Beyen, C. Machiels, Carola André, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Salembier, Dewispelaere Patrick, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Eddy Becue, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Sys, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Frank Wilmsen, Franky Bauwens, Frans D’hondt, Frédéric Vanhove, Gabriel Casalanguida, Gauthier Deschamps, Geert De Clercq, Geert Laisnez, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Gwenaelle Vandendriessche, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Debruyne, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jasper Verreydt, Jasper Wille, Jean Pieters, Jef Kerkhofs, Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jelle Ronsmans, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Kamil Daneels, Karel Tack, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Klaas Debusschere , Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maaike Dhondt, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu André , Mathieu Vandewiele, Matthieu Fabry, Mauro Buckens, Maxime Vervaet, Michel Louette, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nick Campe, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Norbert De Clercq, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Peter De Groote, Peter Wijnsouw, Pierre Leprince, Pierre Tavernier, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robert De Lust, Robrecht Pillen, Roeland Lievens, Romain Deloof, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Slegers Bart, Slegers Tom, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefaan Depover, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Virginie Sonon, Wies Dierickx, Wilfried Pattyn, William De Baer, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Dekelver, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wout De Rouck.

Porseleinhoen

© Hans Matheve

Waterral

© Geert Declercq

Porseleinhoen en Waterral

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote Barmsijs

© Johan Buckens

Putter

© Geert Vanhulle

Sijs

© Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Bosuil, Velduil, Vale gierzwaluw, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Siberische tjiftjaf,   Bladkoning,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Waterpieper, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink,  Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Bruine Boszanger

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Kleine Zwaan Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 20/11/2018