Blikvangers van 03/12 tot en met 09/12/2018

Machteld Kaesemans

Eén heel puike waarneming deze week met de Zeearend die zich elke dag liet bewonderen aan de Lage Moere van Meetkerke. Soms moest je wel uren wachten, maar met veel geluk verscheen de “ vliegende deur” opeens! Deze roofvogel uit de familie der havikachtigen is een imponerende verschijning met zeer grote, brede vleugels vandaar deze bijzondere bijnaam!

Er werden natuurlijk nog andere mooie, soms zeldzame vogels gespot. Men noteerde overvliegende middelste zaagbekken en een groot aantal jan-van-genten, naar schatting 300 op 9/12.  Roodkeelduiker en parelduiker, zeekoet en alk werden eveneens gezien aan zee. De grote-, middelste- en kleine jager waren ook van de partij …dus heel wat nieuwigheden.

Ik bied jullie ook een foto aan van 3 soorten snippen die we de laatste tijd maar weinig te zien kregen, wellicht door het gebrek aan water, maar deze week wel. De meest gekende, de watersnip, de houtsnip en het bokje lijken goed op elkaar maar hebben ook heel wat verschillen!

In de vogellijst vinden jullie nog wat nieuws en probeer aandachtig te zijn voor alles wat beweegt en vliegt in de natuur wanneer je op stap gaat!

Veel groeten en tot de volgende week.

Machteld.

Zeearend

© Ronny Lierman

Middelste zaagbek

© Danny Claeysier

Roodkeelduiker

© Johan Buckens

Parelduiker

© Chris De Rouck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Baetsle Rudi, Bart Augustijns, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Bénédicte Amory, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Bram D’hondt, Bregt Desmet, Bruno Beyen, Christian De Mori, Daniel Decloedt, Danny Pinxteren, Dany Depauw, Didier Chalon, Dimitri Van Der Beken, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Etienne, Etienne Peeters, Ewald De Backere, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Declerck, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Van Den Wyngaert, Guido Vranken, Gunther Vergauwen, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Hubert Brandt, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jeroen Naert, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan De Meyer, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Kamil Daneels, Karel Tack, Karel Van Rompaey, Karina Samyn, Karl Van Ginderdeuren, Katrien Vanhouteghem, Koen, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Maréchal, Koen Selleslagh, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M. Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Lievrouw, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Maurice Le Comte, Mauro Buckens, Michael Parmentier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Dawagne, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Maes, Philibert Moeyaert, Pierre Blockx, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, Rik Vande Kerchove, Roland François, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefaan Depover, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Steven Keteleer, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vandeputte Peter, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Rommel, Wim Van Den Bossche, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder.

Jan-van-Gent

© Jan Baert

Zeekoet

© Filip De Ruwe

Alk

© Geert Vanhulle

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Watersnip

© Marc Nollet

Houtsnip

© Mauro Buckens

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Krooneend,  Middelste zaagbek, Parelduiker, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Grauwe pijlstormvogel, Vaal stormvogeltje, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Grote stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Zeekoet, Alk, Alk of Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Zwarte specht, Roek, Cetti’s zanger, Graszanger,  IJsgors, Sneeuwgors.

Bokje

© Rik De Jaegher

Bovenste foto: © Zeearend Geert De Clercq

Machteld Kaesemans 11/12/2018