Blikvangers van 04/03 tot en met 10/03/2019.

Machteld Kaesemans

Maartse buien en stormweer om u tegen te zeggen domineerden deze week, toch gaven de vogels ons hoop dat de lente nabij is. Bij het ochtendgloren, zelfs voor zonsopgang,  waren enkele vogels al aan het zingen… zoals de zanglijster. Deze vogel met zijn prachtige zang werd elke morgen van deze week gehoord en of gezien.
De merel, de operazanger onder de vogels werd eveneens gehoord. Jammer genoeg zijn veel van deze “rakkers” gestorven door het Usutu -virus, hopelijk vinden ze een wijfje zodat het aantal groeit. roodborst, heggenmus en tjiftjaf laten zich ook horen  en vullen het concert aan.
Had je de moed om in de vroege morgen of in de loop van de dag op stap te gaan in de polders of naar de zwinvlakte dan kon je de eerste veldleeuweriken hun “hooglied” hun ode aan de zon waarnemen. De boomleeuwerik kon  men dan weer horen op een open plek in het bos of aan de bosrand.
Andere soorten zoals de kraanvogels trekken in grote groepen naar het Noorden, hun broedgebied. De lepelaars trekken ook richting
noord. Deze week  zagen we heel wat grutto’s foerageren aan poelen bij ons voor ze Nederland bereiken. De grote aantallen kemphanen die eveneens te zien waren moeten nog verder noordelijk naar Siberië.
Hopelijk wordt het weer wat vriendelijker in de volgende weken en kunnen we genieten van nog meer zang!!
 
Tot de volgende en groeten.
Machteld.

Merel

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Theunis, Bart Van Thuyne, Bastiaan De Ketelaere, Bastiaan Notebaert, Ben Zwinselman, Birger Calis, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Buyst Marie Rose, Cammaer Tom, Daniël Josten, Danny Claeysier, Dario De Backer, Denis Van Der Elst, Deseure Noel, Dirk Anseeuw, Dirk Van Tricht, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Erwin Sys, Eugeen De Bleeker, Ewald De Backere, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Goethals, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francoise Dandoy, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gonze Maxime, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Hilde Fontier, Hock Pierre-Henry, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Lannoo, Jan Mees, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean Pierre Reginster, Jelle Quartier, Jelle Van Den Berghe, Jens De Bruycker, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jp Valentin, Karel Tack, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Katelijne Kaerts, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Matthé, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Mark Koolen, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Merel Philippaerts, Miguel Demeulemeester, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Olivier Dochy, Oscar Thomas, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Van Elsacker, Peter Wijnsouw, Pieter Van Hauwaert, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Robbe Gils , Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Sarah Defoort, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Dhuyvetter, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Valérie Goethals , Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Pauwels


VOGELLIJST:
Grote zaagbek, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Russische stormmeeuw, Geelpootmeeuw, Kleine jager,  Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Kruisbek.

Sorry, dit was het wegens technische problemen
Foto’s: Marc Nollet / Mauro Buckens / Marc Nollet