Blikvangers van 15/04 tot en met 21/ 04/2019.

Machteld Kaesemans

De foto bovenaan van een “Alpengierzwaluw” werd genomen door de 10 jarige Mauro Buckens op zijn verjaardag! Sinds 10-04-2009 werd de vogel niet meer gezien in ons Mergusgebied. Bravo Mauro, een prachtig verjaardagsgeschenk voor jou!

Een “knaller” was het, in mijn  462 Blikvangers moest ik nog nooit zoveel uitzonderlijke soorten invoeren dan deze week!  Bonte kraai, morinelplevier, steppekiekendief, Noordse pijlstormvogel, draaihals, koekoek, roodstuitzwaluw, bonte vliegenvanger, strandleeuwerik allemaal werden ze in de laatste dagen gezien … bij het trektellen in de Fonteintjes of in een ander zonovergoten Mergusgebied. Door de oosten en noord-oostenwind was er flinke stuw bij de trek.

Er werden natuurlijk nog andere soorten gespot zoals bosruiter,  krombekstrandloper, visarend, zwarte wouw, 4 soorten kiekendieven, 3 soorten leeuweriken, reuzenstern, snor e.a.

De volgende uitzonderlijke blikvanger zijn de beelden die we kunnen bekijken door de Webcam Slechtvalken op de OLV-toren te Brugge. Zie: https://www.mergus.be/livestream-slechtvalken-brugge/. Marc De Ceuninck maakte een filmpje  over de laatste dagen met op donderdag  3 eieren, later een kuiken / vrijdag 2 kuikens, 1 ei / zaterdag 3 kuikens en zondag wat beweging. Bedankt allen die zich ingespannen hebben voor dit project. Het filmpje kan je bekijken onderaan dit blad.

Tot volgende week .

Groeten van Machteld.

Morinelplevier

© Johan Buckens

Steppekiekendief

© Dieder Plu

Zwarte Wouw

© Marc De Ceuninck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annie Caus, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Bart Dumez, Bart Reckelbus, Bart Vantorre, Bart , Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Brecht Demasières, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Cammaer Tom, Catherine Priem, Cedric Rogiers , Christine Delrue, Daan Dekeukeleire, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dave Schmitt, Dave Vermeulen, Dermaux José, Dirk Sierens, Dirk Van Tricht, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Dries Van De Loock, Eef Thoen, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Stienen, Erik De Meersman, Erwin Derous, Etienne Peeters, Evert Vandeberg, Ewald De Backere, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Frank Schaffler, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Jonckheere, Gerjan Petter, Gerrit Schuermans, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Grosfils  Alain, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Heidi Coene, Heidi Rau, Ivan Steenkiste, Ivo Rosiers, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vanhoutte, Jan Vernieuwe, Jasper Louette, Jasper Vandecasteele, Jef Van De Water, Jens Derycker, Jeremy Jaegers, Jeroen Debruyne, Jérôme Lesage, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Joël De Decker, Joeri Claes, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joost Meulemans, Joris Elst, Jos Jansen V, Julien Hainaut, Karel Tack, Karina Samyn, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Grolus, Koen Maréchal, Kris Lesage, Krist Calmeyn, Kristof Hurtekant, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieve Jacobs, Lieven De Temmerman , Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc Bories, Luc Lens, Luc Van Den Kerchove, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Dermout, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Goethals, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Martin Daniel, Martine Umflat, Mathias Engelbeen, Mats Vandewalle, Mauro Buckens, Michel Louette, Mike Vandeperre, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Watthy, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Raf Drijvers, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe De Beelde, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Carael, Serge Allein, Simon Feys, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Maly, Taveirne Eddy, Thibaud Caulier, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Vic Puype, Walter Van Der Meulen, Ward De Moor, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Devriendt, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Yannick Verstraete, Yolan Bosteels.

Bonte Kraai

© Marc De Ceuninck

Koekoek

© Marc Nollet

Draaihals

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roodstuitzwaluw

© Jos van den Berg

Bonte Vliegenvanger

© Eric Van Colenberghe

VOGELLIJST:

Kwartel, Wilde zwaan,  Zomertaling, Krooneend, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Noordse pijlstormvogel, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Steltkluut, Morinelplevier, Bokje, Bosruiter, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Alpengierzwaluw, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Bonte kraai, Kuifleeuwerik, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Duinpieper, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors.

Filmpje Slechtvalken

© Marc De Ceunink

Bovenste foto: Alpengierzwaluw © Mauro Buckens

Machteld Kaesemans 22/04/2019