Mergus Weeknieuws 2019/16: Fonteintjes – webcam Slechtvalk – Broedvogels- Guido Burggraeve herdenking- John Van Gompel verrast – oproepen – INBO Nieuwsbrief – varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Dat wordt een top vogel weekend!

FONTEINTJES – de beste TREKTELPOST VAN VLAANDEREN!

Mooi warm weer – de laatste dagen – en vakantie! Surf als de bliksem naar onze www.mergus.be en geniet mee van Roodstuitzwaluw, Reuzenstern, Koereigers, Purperreigers, de 4 soorten Kiekendieven, en zo veel meer  … en nog veel beter  .. ga zelf in het weekend er post vatten. Leuke soorten gegarandeerd (zonnecreme en zonnehoed niet vergeten hé)

 SLECHTVALKEN WEBCAM

Feest in stad! Het is eerste Slechtvalkenei is net gekipt. Dus surf opnieuw naar onze site en geniet mee! Vanaf nu wordt het pas echt spannend en leuk! Ondertussen halen we met ons initiatief alle regionale en nationale kranten en krijgen Natuurpunt en onze Vogelwerkgroep Mergus nog groter bekendheid . Vanaf volgende week in Machteld haar blikvangers – een wekelijks overzichtsfilmpje van wat de vorige week gebeurde.

 BROEDVOGELS

Het paasweekend is eveneens het ideale tijdstip om jullie tweede broedvogelronde te lopen al dan niet in het kader van het monitoringproject!

Afgelopen weekend telden we alle reigerkolonies in de regio – al dan niet met drone! Volop de  foto’s aan het ontleden en kunnen nu al verklappen dat zowel Blauwe Reiger, Kleine Zilverreiger en Lepelaar opnieuw broeden in de regio. Een totaal overzicht in één van de volgende Nieuwsbrieven.

Verder zijn we ook ver gevorderd met de uitwerking van de 2018 gegevens!

Mogen we iedereen er nog vriendelijk aan herinneren als jullie  waarnemingen via de smartphone ingeven op waarnemingen.be , – dan aub het pijltje van de waarneming juist te zetten en niet gewoon de plaats waar je zelf staat in te geven. Juist is juist toch!  Ook graag zangpost of paar in broedbiotoop, of trek en het juist uur ingeven! Maakt alles beter interpreteerbaar dan klakkeloos niets aan te vinken  en dus ter plaatse te zetten.

OP REIS MET STARLING EN JOHAN DEBUCK

Frank,

Wil je deze misschien nog eens promoten in een volgende Mergusbrief, dank daarvoor!  

Allicht  zijn er nog wel wat Mergussers geïnteresseerd in ondervermelde Starling-trip

https://www.starlingreizen.be/reizen/natuurreis-naar-spanje-vogels-kijken-in-tarifa-en-andalucia/

  Groeten   Johan   (ps ik deed deze reis met Johan al twee keer en ik moet zeggen het was gewoon schitterend! )

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING

1 mei is en blijft een ornithologische topdag en die beleven we graag met onze gedachten bij wijlen Guido Burggraeve , die voor velen onder ons een lichtend voorbeeld van kennis en liefde voor ‘Vogels’ was. Ondertussen al meer dan 60 personen ingeschreven, maar we gaan voor 100 deelnemers. Om 09u30 is een heerlijk ontbijt voorzien! Alle details en inschrijvingsmogelijkheden in bijlage. Frank en zijn Mergus bestuur zijn alvast enthousiast aanwezig.

DAT HAD IK NU EENS NIET ZIEN AANKOMEN – MAAR DAT BOEK NEEM IK ZEKER MEE OP MIJN EERSTE VAKANTIE

Heb je al een boek voor de zomermaanden?

Jij bent het die de eiken plant, de eerste roman van John Van Gompel is het fascinerende en meeslepende levensverhaal van een jongen die opgroeit in een kleine herberg. 

Na de dood van zijn moeder begint hij  aan een bewogen reis vol verrassende wendingen, waarbij boeiende en schilderachtige figuren zijn pad kruisen. 

In dit schitterende en onthullende verhaal maken we kennis met het landschap, de cultuur en de unieke nostalgische en soms desolate sfeer van het Europa van 100 jaar geleden. Door zijn ervaringen, met momenten van intens geluk maar ook onverwachte confrontaties met de harde werkelijkheid en bodemloos verdriet,  dringt hij door tot de betekenis van zijn eigen leven: het vinden van zijn doel en zijn bestemming.

Het boek telt 226 blz en kost 23 €. 

Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mail naar veerlemmcools@gmail.com

Het boek rolt van de pers in de loop van de maand juni 2019

Beste groeten, secretariaat John Van Gompel                     Veerle

OPROEP TINE DEVROYE

dag Frank,

Dank voor je berichten, en zeker voor de webcam aan onze slechtvalken! ze doen het beter dan verleden jaar toch al met drie eitjes..

Daar zullen we nog veel plezier aan beleven tijdens onze Safaris, we praten altijd als finale hoogtepunt over deze luchtjagers,, altijd welkom hé als je eens kan op een zondagmorgen,

Lieve M. die je wel kent(fort van beieren, uilen) is ook één vd gidsen die hieraan meedoen, samen met Dirk Pottier (ook stadsgids) en anderen van Natuurpunt,

Kan je de info over de natuurwandelingen in de stad,nog eens delen?

https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/op-safari-in-brugge/fbf44a64-5e0c-4028-b48c-be848bee951b

OOK DOMINIQUE HEEFT NOG EEN MEDEDELING

Misschien wel een leuk document om eens aan de mergus jongens en meisjes door te sturen –zie bijlage.

EN HET RECENTSTE VOGELNIEUWS VAN HET INBO VERSCHIJNT OOK NET IN MIJN INBOX

 

INBO Vogelnieuws 31
View this email in your browser
 

 

 

 

Samen met de start van het nieuwe broedvogel-seizoen is hier ook weer een nieuw nummer van het INBO Vogelnieuws. Dit nummer wordt grotendeels gevuld door de nieuwste ABV-cijfers en een ruime bijdrage over onze enige echte zeemeeuw, de grote mantelmeeuw. 

 

 

 

 
Zeevogel uit het sop gelicht: grote mantelmeeuw  Als puntje bij paaltje komt, is er maar één echte zeemeeuw: de grote mantelmeeuw, of de Larus marinus. Het is onze enige grote Larus-meeuw die zich slechts bij uitzondering in het binnenland laat zien. Niet de meest aaibare, maar wel een bijzonder karakteristieke en fraaie soort. 
>> Lees meer…

 

 

 

 
Algemene Broedvogels Vlaanderen (ABV); nieuwe cijfers na 4 afgewerkte telcycli (2007-’18)  Het ABV-project is een doorlopend monitoringsproject dat beoogt voor een zo groot mogelijk aantal algemene broedvogelsoorten in Vlaanderen wetenschappelijk onderbouwde populatietrends op te leveren. In 2018 liep de 4e telcyclus van dit project ten einde. We kunnen nu reeds terugblikken op 12 jaar cijfermateriaal, tijd dus voor een update van de gerapporteerde trends! 
>> Lees meer…

 

 

 

 
Bruine kiekendieven met kleurmerken: oproep tot medewerking  Wij nodigen iedereen uit om ook dit jaar weer goed te letten op bruine kiekendieven met kleurmerken (wingtags).
>> Lees meer…

 

 

 

  Deel
  Tweet
  Stuur door naar een vriend

 

 
 
Copyright © 2019 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, All rights reserved.
U heeft zich ingeschreven via de INBO website.

Our mailing address is:

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Herman Teirlinckgebouw

Havenlaan 88 bus 73

Brussel 1000

Belgium

Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 

VARIA

  • Ook niet vergeten de Steenuilen broedvogelwaarnemingen nationaal door te sturen aub!
  • En Machteld haar unieke blikvangers te bewonderen
  • En de Mergus woensdagavond excursies in jullie agenda te plaatsen aub –zie bijlage
  • In bijlage verder de recentste gedetailleerde Zwinwaarnemingen

Een prettig en vogelrijk Paasweekend gewenst

Frank en zijn ganse Mergus Team

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)