Blikvangers van 08/04 tot en met 14/04/2019

Machteld Kaesemans

Heuglijk nieuws op twee fronten: de webcam slechtvalken werkt prima sinds 09-04. “Na enkele weken vol spanning en arbeid ( van Paul M en zijn team ) zijn de “Brugse slechtvalken “ nu reeds enkele dagen via webcam online te volgen”  Voorlopig is alles rustig. Het broeden gebeurt in alle kalmte met zicht op Brugge. Volgende week wordt het echter spannend … het uitbreken van de 3 valkjes is halfweg de week voorzien … of een beetje vroeger … of een beetje later … Je kunt alles volgen via de site www.mergus of rechtstreeks via de link https://www.mergus.be/livestream-slechtvalken-brugge/

Nu het andere vogelnieuws van deze week. Er werden verscheidene nieuwe soorten gezien. Veel vogels zijn op trek  vanuit het zuiden naar hun broedplaats in het noorden of bij ons.  We zagen en of hoorden de eerste braamsluiper, de nachtegaal, de grasmus,  de tapuit, het paapje e.a. Duizenden graspiepers doorkruisten De Fonteintjes, op 12-04 telde men 11.016 stuks. Een eerste, voor ons toch zeldzame, grauwe kiekendief werd gespot aan de Monnikenpolder. Kuifaalscholver, krombekstrandloper, regenwulp, rosse grutto, reuzenstern en grote burgemeester staan ook op de waarnemingslijst van Mergus.

Volgende week zien we wellicht meer, als de tegenwind uit het noorden verdwijnt!

Veel groetjes van Machteld.

Braamsluiper

© Marc De Ceuninck

Nachtegaal

© Chris Melis

Grasmus

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Bruneel, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baes Rik, Bart Duthoit, Bart Reckelbus, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Catherine Priem, Celine B, Coen Van Nieuwamerongen, Cordenier Mike, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Dany Depauw, Diemer Vercayie, Dirk Anseeuw, Dirk Verroken, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emile De Clerck, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Keymacker, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frans D’hondt, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Geert Jonckheere, Geert Laisnez, Gilles Bavay, Guido Orbie, Haeck, Els, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Ignace Anseeuw, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Lannoo, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jef Van De Water, Jelle Quartier, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Meire, Joris Elst, Joris Van Reusel, Jos Simons, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lies En Tin, Lieven D, Luc Audenaerde, Luc Bories, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc De Jonghe, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mats Vandewalle, Matteo Buckens, Mauro Buckens, Monica Acton, Mwende Monique, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Norbert Desmet, Olivier Colinet, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Mees, Paul Moeyaert, Peter Callewaert, Peter Maes, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Pieter Van Dorsselaer, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Claerbout, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Carael, Serge Allein, Simon Feys, Sonja Lampertz, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steyn Van Assche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Maly, Taveirne Eddy, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Wonterghem, Vanacker Johny, Verduystert J.P, Vergaerde Luc, Ward Stulens, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Den Bossche, Winfried Vertommen, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Yves Souris.

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

Regenwulp

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kuifaalscholver

© Herman Blockx

Reuzenstern

© Jan Baert

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Zomertaling, Topper, Grote zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver,   Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bokje, IJslandse grutto, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Boompieper, Europese kanarie, Grote barmsijs.

Slechtvalken webcam / 3 eieren en broedende slechtvalk.

 

Bovenste foto: Grauwe kiekendief © Claes Victor.

Machteld Kaesemans 16/04/2019.