Blikvangers van 27/05 tot en met 02/06/2019.

Machteld Kaesemans

De Slechtvalken op de toren van de OLV. kerk in Brugge zijn zeker de blikvangers van deze week. Na de waaghals van vorige week zijn broer en zus ook begonnen aan de vliegoefeningen. Alle drie hebben ze al meerdere malen de sprong gemaakt, gelukkig zien we ze regelmatig opnieuw, alleen of per twee, soms per drie in de nestbak. Wie meer wil genieten van hun kapriolen kan kijken naar de foto’s op de facebook van  Vogelgroep Mergus of op de FB. van Paul Maertens:

https://www.facebook.com/groups/mergus/

https://www.facebook.com/paul.maertens.16

Natuurlijk volg je hun belevenissen van de dag ook op de website van Mergus!!!

Toch werden er nog andere leuke dingen gespot. Meerdere Purperreigers trokken voorbij aan de Fonteintjes. Een Steltkluut met een jong onder de veren is ook mooi, maar niet altijd zeer duidelijk. Verder toon ik eens de Bonte en de Grauwe Vliegenvanger want dit is geen dagelijkse kost.

Ik laat jullie ook genieten van enkele zangvogels. Het hoogtepunt van de zang is bijna voorbij. In de familie van de Grasmussen genus Sylvia werden o.a. Braamsluiper, Zwartkop en Grasmus gehoord, soms ook gezien. Bij de familie Boszangers genus Phylloscopus vermeldde men Fluiter, Fitis en Tjiftjaf. De rest bekijken jullie maar in de vogellijst en op de waarnemingen van Mergus.

Dit was het voor deze week … op naar de volgende.

Groeten van Machteld.

Purperreiger

© Johan Buckens

Steltkluut met jong

© Freddy Cordy

Grauwe Vliegenvanger / Bonte Vliegenvanger.

© Marc Nollet / Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Duchêne, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Benoit Van Damme, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Buyst Marie Rose, David Kempeners, Deseure Noel, Dhaluin, Pieter, Dirk, Dirk Anseeuw, Dirk Vanpaemel, Dries Candaele, E J E Boumans Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Garben Logghe, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Lakiere, Gert Govaerts, Gert Meeus, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert 🦀, Hans Van Laethem, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Spinnewijn, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean-Pierre R., Jeffrey Carels, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Brutin, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Julien Piette, Jurgen Holvoet, K. Verstraete, Kamiel Aerts, Karim Neirynck, Katrien Bernard, Kevin Morren, Koen Baute, Koen Maes, Koen Maréchal, Koen Vervaeren, Kris Lesage, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lies en Tin, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Feys, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Lust Jasper, Maarten Sluijter, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Brysbaert, Maren Ouborg, Marnix Vyncke, Maurice Le Comte, Mauro Buckens, Merijn Van Den Bosch, Michel Louette, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Paul Verfaillie, Pierre Blockx, Pieter Blondé, Pieter Van Dorsselaer, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Callewaert, Sam Dewanckele, Sander Wouters, Senne Vanlauwe, Serge Allein, Sofie, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Maly, Sylvian Hotton , Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Van Wonterghem, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Vervenne, Willem Jans, Willy Dias, Willy Van Praet, Willy Vermeersch, Wim Devriendt, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Van Den Bossche, Winfried Vertommen, Wouter Faveyts, Wouter Van Assche, Yann Feryn, Yves Souris.

Braamsluiper

© Marc De Ceuninck

Grasmus / Zwartkop.

© Johan Buckens / Wim Trio

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Fluiter

© Johan Buckens

Fitis

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Wespendief, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Steltkluut, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Witwangstern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s zanger, Fluiter,  Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper.

De Slechtvalken.

Bovenste foto:© Slechtvalk met prooi + 3 jongen Marc Pirmez

Machteld Kaesemans 04/06/2019.