De Blikvangers van 20/05 tot en met 26/05/2019.

Machteld Kaesemans

De vogeltrek is praktisch over zijn hoogtepunt heen en toch zagen we nog enkele nieuwkomers, zoals de Bijeneters die in kleine aantallen overvlogen aan De Fonteintjes en aan Het Zwin. Deze vogeltjes hebben prachtige kleuren en broeden af en toe hier en daar in België. Een Grijze Wouw werd ook gespot, zeer zeldzaam bij ons. Nog een topper is de De Dougalls Stern  zeer, zeer uitzonderlijk. De Witwangstern die een ganse week in de omgeving van Het Pompje te zien was is ook best leuk. Opnieuw werd een Grauwe Kiekendief genoteerd en meerdere  Boomvalken zoeken een nestplaats. Er waren  op bepaalde dagen heel wat Bontbekplevieren en enkele Kleine Plevieren aanwezig aan de natuurplassen en in Het Zwin. Nieuw waren ook de Orpheusspotvogel en de Bosrietzanger.

Bij de Slechtvalken is er zeer recent nieuws van gistermorgen 27-05. Paul Maertens schreef:

 Onze waaghals, “Dag allemaal, deze morgen werd ik om 7 u reeds opgebeld door onze voorzitter Frank met de melding dat er een slechtvalkkuiken hing te bengelen aan het rooster van de nestbak. Geschrokken keek ik zo vlug mogelijk naar de live beelden van de webcam maar het kuiken was verdwenen, enkel broer en zus zaten er nog. Iets voor 8u stond ik aan de Dijver waar ik met de telescoop kon vaststellen dat er 2 kuikens op het rooster zaten en onze waaghals zat te bekomen van z’n tuimeling op de blauwstenen balustrade, met de ouders op de hoogste ornamenten van de toren.

Deze avond ben ik de beelden gaan opzoeken waar z’n uitdagend gedrag een andere wending nam dan gepland, maar uiteindelijk goed afgelopen is. Hier is duidelijk te zien dat hij graag de kantjes opzoekt en naar achter kantelt, maar toch bijna een halve minuut met één klauw blijft hangen tot hij toch moet lossen. Je ziet ook duidelijk dat broer en zus wel schrikken en achteruit lopen.

Dat zijn de risico’s van de eerste sprong of val”!

In de volgende Blikvangers probeer ik jullie een filmpje te tonen van deze stunt.

Groeten van Machteld.

Bijeneters

© Johan Buckens

Grauwe Kiekendief en Boomvalk

© Johan Buckens / Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, C. Machiels, Catherine Priem, Cesare Rovelli, Chantal Casier, Danny Dewulf, Davy De Groote, Dermaux José, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbeke, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Stienen, Filip Christiaens, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Fons Verheyde, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Frans D’hondt, Frederik Madou, Gaëtan Clerbaux, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Gilles Bavay, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Van Laethem, Hendrik Borglevens, Hilbran Verstraete, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Packet, Jochen Jonckheere, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonathan Brutin, Joris Elst, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Jürgen De Witte, K. Verstraete, Karel Tack, Koen Baute, Koen De Rijck, Koen Van Setten, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Geeraerts, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Derutter, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Maarten Willems, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc P, Marnix Vyncke, Mauro Buckens, Miet Husson, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Pauwel Bogaert, Philibert Moeyaert, Philip De Somer, Philippe Dury, Pierre Blockx, Piet Smessaert, Pieter Van Dorsselaer, Pottier Andries, Regis Nossent, René Meeuwis, Resteau Nathalie, Rita Colliers, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Senne Vanlauwe, Slegers Bart, Slegers Tom, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefan Mahieu, Steven Boone, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom Gheskiere, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Verduystert J.P, Vic Puype, Vicky Borrey, Vlaeminck Roland, Walter Heynderickx, Willem Proesmans , Willy Dias, Willy Plovie, Willy Vermeersch, Wim Declercq, Wim Devriendt, Wim Lantsoght, Wim Pauwels, Winfried Vertommen, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Xavier Dirix, Yann Feryn, Yvon Princen.

Dougalls Stern

© Peter Adriaens.

Witwangstern

© Jan Baert.

Bontbekplevier

© Marnix Vyncke.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Orpheusspotvogel

© Johan Buckens

Bosrietzanger

© Patrick Keirsebilck.

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Grijze wouw, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Steltkluut, Bosruiter, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Witwangstern, Dougalls stern, Zomertortel, Kerkuil, Velduil, Bijeneter, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Orpheusspotvogel,  Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Engelse kwikstaart, Goudvink, Appelvink.

De Slechtvalken voor en na “de val”

Bovenste foto: © Grijze Wouw / Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 28/05/2019.