Blikvangers van 03/06 tot en met 09/06/2019.

Machteld Kaesemans

In de broed- en voedertijd blijven de vogels ter plaatse en zien we weinig of geen nieuwe soorten. Toch heb ik voor jullie enkele weetjes over voorbije week. Lepelaars zien we de laatste tijd meer dan vorige jaren. Ze zakken af vanuit Nederland naar hier, hopelijk krijgen we enkele broedgevallen. 2019 is een goed jaar voor de uilen. Dagelijks zie ik waarnemingen van Ransuil, Steenuil en Bosuil. Velen hebben een mooie broedperiode achter de rug en zorgen nu nog eventjes voor de voeding. De Steenuil werd verkozen als vogel van 2019 en doet zijn naam eer aan.

Een andere soort waarover veel mensen vragen hebben zijn de Zwaluwen. Hier worden vooral de Boerenzwaluw en de Huiszwaluw bedoeld. Beide vogels, door ons allen geliefd, gaan er sterk op achteruit o.a. door het tekort aan insecten, door de klimaatsveranderingen en tijdens de trek.

Positief nieuws is de aanwezigheid van de Orpheusspotvogel aan de Zwinbosjes. Deze soorten, zoals Spotvogel, Nachtegaal e.a. blinken niet uit door een “flamboyant” vederkleed, wel door hun prachtige zang!

De Slechtvalken van de OLV. kerk vliegen al naarstig rond, maar de ouders houden nog steeds een oogje in het zeil. Bekijk ook verder de vogellijst en tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Ransuil : ad & juv.

© Marnix Vyncke  / Patrick Bussche

Steenuil : ad. en juv.

© Marnix Vyncke / Marc De Ceuninck

Bosuil / ad. en juv.

©  Kamil Daneels / J. Van Ryckeghem 

WAARNEMERS:

Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Vantorre, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bruneel Luc ,Catherine Matthys, Christian De Mori, Dany Depauw, Deseure Noel, Dirk Content, Dirk De Sutter, Dirk Pottier, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Enigo Vandendriessche, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Lakiere, Gerry Neirinckx, Gert Govaerts, Gilles Bavay, Guido Quaghebeur, Guido Rappé, Hamelinck , Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heidi Demolder, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jelle Quartier, Jens D’haeseleer, Jeroen Desloover, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jos Rutten, Jozef Germonprez, Julie Lecomte, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Wit, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Campenhout, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patricia Terryn, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Durinck, Philip De Somer, Piet Smessaert, Pieter Van Dorsselaer, Resteau Nathalie, Ria De Nève, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Simon Feys, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom Gheskiere, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Plovie, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Winfried Vertommen, Wouter Faveyts, Yann Feryn.

Huiszwaluw

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boerenzwaluw

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Slechtvalk, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Bijeneter, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Orpheusspotvogel, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Geelgors.

Slechtvalk : juv.

© Marc Pirmez.

Bovenste foto: © Lepelaar / Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 11/06/ 2019.