Mergus Weeknieuws 2019/24: Ooievaars – Zwin broedvogels – Zwaluwen – oproepen – Excursies – varia

Frank De Scheemaeker

 

OOIEVAARS

 

Bedankt alle sponsors voor de nestpaal te Lapscheure. Deze was dit jaar uiteindelijk bewoond en onder goedkeurend oog van Burgemeester Joachim Coens klonken we gisteren met tal van Mergusser het glas op dit succesverhaal.

 

In Groot –Damme zijn naast het nest te Lapscheure ook nog 9 andere nesten gekend en de ploeg van NP Damme ringde daar verleden week:  Stadsboomgaard: 3 jongen, Oud Sint-Jan: 3 jongen, Huyze de groote sterre: 2 jongen, Stadswallen west: 3 jongen. Mooi resultaat van 11 jongen op 4 nesten. Ik probeer nog voor mijn vakantie een sfeerverslag op de Mergus website of facebook te plaatsen.

 

ZWIN – BROEDVOGELS

 

Heel leuke aantallen broedvogels op de verschillende sterneneilanden in het Oude en nieuwe Zwin: een greep uit de resultaten van de eilandentelling van verleden week – zie bijlage.

 

FIETSEN LANGS TRAGE WEGEN

 

Mergusser Romain Deloof  nodigt ons allen uit – zondag 16 juni van 14u tot 16u30 voor een unieke natuur en vogelfietstocht richting Oedelem – langs unieke ongekende fietspaden. Afspraak 14u aan de Parking van de Warandeputten, Westdijk Oostkamp. Iedereen welkom  – in een organisatie van Natuurpunt Oostkamp

 

EN OPNIEUW EEN MERGUS WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT AAN TE KONDIGEN

 

19.06.19

19.00 uur randparking Steenbrugge

19.30 uur Parking Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiverstraat 599, 8400 Stene.

wandeltocht

Historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende

 

Karina Samyn

 

 

NATUURPUNT BRUGGE EXPEDITIE

 

Natuurpunt heeft ambitie. We willen meer van al dit moois; ze zamelen geld in voor het polder- en weidevogelgebied van Dudzele-Koolkerke. We doen alles voor Grutto en Tureluur.

Daarom trekken vier dapperen op 21 juni op expeditie: de Vlaamse Primitieven; ze nemen deel aan de Natuurpunt Expeditie. Ze vertrekken in Groningen op 21 juni om op 23 juni aan te komen in Mechelen samen met honderden andere stappers, kanovaarders en fietsers.

Kunnen wij op u rekenen? Het is in ieder geval ten zeerste gewaardeerd. Zie ook bijlage.

U kunt hen steunen door nu een som te storten via https://expeditie.natuurpunt.be/project/16872; kleine sommen zijn ook dankbaar! We hebben reeds € 1250 in kas; een duwtje van            € 250 brengt ons naar de beöogde € 1500.Een belastingsattest wordt automatisch geregeld.

 

De Vlaamse Primitieven.

Stefaan Verplancke, Koen Marechal, Russ Quick en Karel Ameije.

 

PERSONALIA- VARIA

 

  • We wensen Bart Martens proficiat met de geboorte van zijn eerste kleinzoon: Lukas
  • We wensen Martine C en Johan VH veel sterkte bij het overlijden van Martine haar mama deze week
  • Els en Frank gaan van donderdag 13 tem zondag 23 juni de Italiaanse cultuur en natuur opsnuiven in de ruime regio van Genua. Dus volgende weeknieuws pas op woensdag 26 juni.
  • Zien jullie ook al uit naar Machteld haar blikvangers straks?!

 

ZWALUWEN

 

Alle vaste tellers kregen een mail om hun gebied en of soort tellen. We rekenen op ieders medewerking. Losse broedgevallen – graag steeds in waarnemingen.be ingeven aub en – of  doormailen naar frank.descheemaeker@skynet.be

 

 

MERGUS ZOMERFEEST

 

Net na mijn vakantie komt de echte uitnodiging eraan hoor – maar nu nogmaals bevestigen – hou zondag 1 september vrij voor een unieke wandel-  en vaardag rond Clairmarais

 

Geniet

 

Frank en zijn ganse Team

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen – voor zover nog niet gebeurd –  om jullie steunbijdrage  2019  van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

 

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)