Blikvangers van 01/07 tot en met 07/07/2019

Machteld Kaesemans

Belemmerd door pijn, probeer ik toch een overzicht te brengen. Nieuwe soorten werden niet gespot, de natuur is aan het stilvallen na het broedseizoen. Toch was er nog heel wat te zien zoals tal van Lepelaars in de ruime omgeving van Het Zwin … stilaan op weg naar het zuiden. Anderzijds zien we de eerste Wulpen en doortrekkende Regenwulpen. Een groot aantal Kleine zilverreigers, zelfs 46, werden er aan de Dievegatkreek geteld, steeds heel mooi om zo’n groep te bewonderen.

Op 3/07 zag Wouter Faveyts op de Zwinvlakte een Noordse Stern -eerste zomer- hij schreef: ”Geruime tijd aanwezig tussen sterns. Zeldzame soort in juli, en zeldzaam kleed in België”.  Er werden ook minimum 260 Visdiefjes gezien op het Broedvogeleiland, adult, pullus en 2 eerste zomer.

Om af te ronden kom ik terecht bij onze zwaluwen, waarvan ik enkele heel mooie foto’s gevonden heb. Ze zijn aan het voederen of bezig aan een tweede legsel. De hongerige kleintjes vragen veel energie van het ouderpaar. Jullie kunnen zowel de Huiszwaluw, Boerenzwaluw en Oeverzwaluw bekijken. De eerste Huiszwaluwtellingen waren veelbelovend: Zerkegem: 13 (+8), Jabbeke: 110 (+33!), Stalhille: 94 (-2), Zuienkerke 30 (+8).

Dit was het voor deze week … tot de volgende en vele groetjes.

Machteld.

Lepelaars

© Daan Van Eenaeme

Regenwulp / Wulp

© Marc Nollet / Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Dijkstra, Bart Dumez, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bert Mestdagh, Bjorn Longueville, Brecht Verkempinck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Cathy Lesoil, Chris Melis, Deseure Noel, Dirk Werbrouck, Dominique Brutyn, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwan Fressinaud, Erwin Derous, Ewout Ickxs, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Geert De Knijf, Goderis Pol, Guido Orbie, Guido Smagghe, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Herman De Sutter, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Severeyns, Jan Seys, Jan Van De Water, Jan Vernieuwe, Jarno Michielssen, Jasper Vandecasteele, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Jonas Decoster, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Jozef Germonprez, Jp Valentin, K.Vanhevel- A.Massart, Karel Tack, Karim Neirynck, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Decleer, Kristof Haems, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Leo Declercq, Lieve Duponcheel, Lowie Lams, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Roose, Luc Vanpaemel, Luc Verroken, Ludo Sterkens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Magly Abbas, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martine Umflat, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rik Vinke, Rob Beuselinck, Robbe Gils , Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Samuel De Rycke, Serge Allein, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefaan Viaene, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Maly, Thibault Snauwaert, Tine Devroye, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willy Corthouts, Willy Dias, Wouter Faveyts, Xavier Dirix.

Kleine Zilverreiger

© Marc De Ceuninck

Visdief / Noordse Stern

© Wouter Faveyts

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Huiszwaluw

© Patrick Keirsebilck

Boerenzwaluw

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Geelpootmeeuw, Noordse stern, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s zanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Boompieper, Kruisbek.

Oeverzwaluw

© Pieter Cox

Bovenste foto: © Boerenzwaluw: Johan Buckens.

Machteld Kaesemans  09/07/2019.