Blikvangers van 08/07 tot en met 14/07/2019.

Machteld Kaesemans

Veel waarnemers zijn op vakantie en de vogels ook ???. Het is een stil moment in de vogelwereld, toch hebben we enkele leuke dingen ontdekt. In de laatste week werd de Kerkuil tweemaal gespot, niet altijd evident vermits hij meestal ‘s nachts te zien is. De echte Blikvangers zitten ditmaal in het Zwin – op de Zwinvlakte – het Broedvogeleiland – de Willem Leopold Polder.

Wouter Faveyts schreef :
“De visdieven in het Zwin zijn bezig een flink aantal jongen te laten uitvliegen! 198 koppels broeden er dit jaar, en vandaag waren minstens 185 juvenielen te zien. In de vegetatie in de kolonie werd nog druk gevoerd, dus het reële aantal juvenielen ligt zeker en vast nog hoger. Daarnaast nog een paar 100 grote sterns en enkele dwergsterns. Schitterende taferelen!!!
 “.

Bij de kleinere vogels werd er tweemaal een Matkop gespot, Snor en in de Assebroekse Meersen de mooie Gekraagde Roodstaart. Een Geelgors, een Europese kanarie en meerdere Kruisbekken waren van de partij.

In de vogellijst vinden jullie nog andere soorten, hopelijk volgende week een nieuwkomer!!!.

Groetjes van Machteld.

Visdief

© Wouter Faveyts

Dwergstern 

© Slegers Bart

Grote stern

© Wouter Faveyts.

WAARNEMERS:

Arnout Zwaenepoel, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bregt Desmet, C. Machiels, Catherine Priem, Danny Klaessens, Dirk Pottier, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Ewald De Backere, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Garben Logghe, Geert De Clercq, Gerry Neirinckx, Gert Van Heghe, Goossens Norbert, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Hans Bostyn, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Heidi Coene, Hubert Dombrecht, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivo Rosiers, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Verreydt, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Joris Elst, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Roose, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Van Daele, Marc Versteyhe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Melina Kyametis, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Olivier Dochy, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Moeyaert, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Roeland Lievens, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tom, Tom Vermeulen, Tony Parmentier , Tseef, Valérie Goethals, Vandewiele Pascal, Veerle, Verduystert J.P, Vic Puype, Vic Verhaeghe, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Devriendt, Wim Pauwels, Wouter Faveyts, Yves G..

Matkop.

© François Exelmans

Snor

© Johan Buckens

Gekraagde roodstaart

© Danny Claeysier

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Geelgors

© Marc Nollet

Europese kanarie

© Wim Deloddere

VOGELLIJST:

Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bosruiter, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Matkop, Cetti’s zanger, Snor,  Braamsluiper, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Europese kanarie, Kruisbek, Geelgors.

Kruisbek

© Johan Buckens

Bovenste foto: Kerkuil © Kenny Hessel.

Machteld Kaesemans 16/07/2019.