Zondag 1 september 2019: Mergus Zomerfeest naar Clairmarais

Johan Van Heulebrouck

Net voor de eerste schooldag vertrokken we met een 50 tal enthousiaste Mergussers naar Clairmarais, een randgemeente van Saint-Omer. Het was niet zomaar een zomerfeest, vandaag was immers de 10de editie.

Om 7.45 uur was het verzamelen geblazen aan de randparking van Steenbrugge. De bus was er, de ingeschrevenen waren er, we vertrokken perfect op schema. Helaas niet voor lang, een technische storing van de bus strooide roet in het eten. Maar met tussenkomst van een alerte chauffeur Roland, een portie geduld bij de deelnemers konden we een goed uur later dan voorzien met een andere bus dan toch richting het noorden van Frankrijk vertrekken.

Rond 10.30 uur kwamen we aan bij La Grange Nature in Clairmarais gelegen vlakbij het natuurreservaat van Romelaëre.

Het natuurreservaat strekt zich uit in het hart van het moerasland van de Audomarais. Vijvers, grachten, weiden en rietland zijn de erfgenamen van een gebied waar ooit turf werd gestoken. Dit gebied met meertjes en riviertjes is een verademing voor de wandelaar.


Boven ons een mooie blauwe hemel, een stralend zonnetje, windstil… de perfecte condities dus om een prachtige lusvormige wandeling doorheen het reservaat aan te vatten.  Aan het eindpunt van de wandeling wacht ons een schitterende kijkhut. We noteerden met stip oa bruine kiekendief, ijsvogel, koereiger, kleine zilverreiger.


Langs het traject hoorden of zagen we oa tjiftjaf, cetti’s zanger, staartmees.

 

Over de middag rijden we een kleine kilometer naar Brasserie La Baguernette waar een heerlijke maaltijd op ons wacht. De gezellige Mergus ambiance is overal aanwezig, de uitbaters zijn zeer attent, kortom, we genieten met volle teugen van het samenzijn. Onze Voorzitter trakteerde ons op een korte maar krachtige speech over het wel en wee van ‘onze’ vogelwerkgroep Mergus.

Na de middag maken we een 2 uur durende privé “cruise” doorheen het moeras met een lokale gids. Als we klaar zijn om te vertrekken vraagt de kapitein ons om de boot te verlaten omwille van technische problemen. Eerst dachten we : da’s een goeie grap maar na een moment van twijfel bleek het wel degelijk ernst. Onze boot kon niet vertrekken. Gelukkig lag de reserveboot vlak naast de onze zodat we met luttele minuten vertraging konden vertrekken. Tijdens onze cruise kregen we superveel interessante informatie over het gebied.

We zouden geen Bourgondiërs zijn om deze geslaagde dag af te sluiten op het terras van La Baguernette.

Rond 17.30 uur stapten we opnieuw de bus om supertevreden richting Brugge te vertrekken na een zeer geslaagde 10de editie.

Als afsluiter een klein quizje. Wie kan de bestemmingen van alle edities met de jaartallen van de voorbije ledenfeesten nog opsommen. De winnaar staat een leuke verrassing te wachten. Indien meerdere winnaars zal een ‘onschuldige’ hand de winnaar aanduiden. Het Mergus bestuur is uiteraard uitgesloten van deelname.  Antwoorden sturen naar johan.vanheulebrouck@telenet.be tegen uiterlijk vrijdag 6 september.  En tenslotte veel dank aan onze excursieleidster Karina en aan de fotografen Martine, Johan, Frank en Benedict.

Karina, Johan, Frank, Marc en het ganse Mergus bestuur.