Blikvangers van 30/09 tot en met 06/10/2019.

Machteld Kaesemans

’t Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei … Inderdaad we zitten plots helemaal in de herfst en dat laten de vogels ons ook voelen.

Er was deze week opvallende trek van Kolgans en Kleine rietgans … onze wintergasten. De lijsterachtigen waren alom aanwezig. Grote groepen Koperwieken waren op doortrek, de eerste Kramsvogels lieten zich zien. De Zanglijster is een jaarvogel maar de noordelijke populatie overwintert wel in West- en Zuid-Europa. In  Eernegem werden er bij het trektellen 841 genoteerd. Enkele Grote lijsters – in het westen bijna niet te vinden – vlogen in kleine aantallen zuidwest. Een paar Beflijsters, niet meer gezien sinds mei, werden gespot aan het Sashul  en de Achterhaven in Heist.

Bij de kleine vogels zagen we de Zwarte mees in groepjes van 22 tot 26 stuks. Bladkoning trok door en de zeer zeldzame Sperwergrasmus was van de partij.

Als afsluiter voeg ik er nog een mooie Zeekoet aan toe. Deze is vooral te zien vanaf oktober tot in februari boven  zee.

Ik denk niet dat jullie nu nog twijfelen aan de herfst en de nakende winter ondanks de klimaatopwarming. Kijk ook naar onze site en naar de vogellijst voor alle soorten en geniet ervan.

Groetjes van Machteld.

Kolganzen.

© Wim Debruyne.

Kleine Rietgans.

© Marc Nollet.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anton Cnudde, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bailly Guy , Bart Verstraete, Beck, Olivier, Bénédicte Amory, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bruneel Luc, Carl Van Den Broeck, Cedric Rogiers, Claes Victor, Daniël Wybo, Davy Bosman, Didier Chalon, Diego Fernandez Martinez, Dieter Coelembier, Dimitri Vandeputte, Dirk Vanpaemel, Dries Candaele, Eef Thoen, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Demey, Fre D B , Frédéric Vanhove, Gabriel Casalanguida, Geert Carette, Gerrit De Vos, Gert Govaerts, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Herman Corinne, Hilde Vanherle, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Scheirs, Jan Talloen, Jan Vercammen, Jan Versigghel, Jeroen Desloover, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Joris Elst, Jozef Germonprez, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karim Neirynck, Katrien Bernard, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Eneman, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L De Grave, L. Delombaerde, Lambelin Pierre, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc P, Marc Versteyhe, Marnix Vyncke, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Niek Godfroid, Olivier Dupont, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Philip De Somer, Pierre Blockx, Raf Drijvers, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Dumont De Chassart, Rudy Deplae, Sander Bruylants, Sander Carael, Stefaan Brinckman, Steven Keteleer, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Marchand, Stijn Vincent, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Thomas Vermeire, Tim Vanhaecke, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vantorre Rudi, Verduystert J.P, Vic Verhaeghe, Virginie Sonon, Viviane Lootens, Warre Smets, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Debruyne, Wim Heylen, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Yentl Nijs.

Koperwiek.

© Patrick Keirsebilck.

Kramsvogel.

© Marnix Vyncke.

Beflijster.

© Johan Buckens.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Zanglijster / Grote Lijster.

© Marnix Vyncke / Herman Blockx.

VOGELLIJST:

Kwartel, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Noordse pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Grauwe franjepoot, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Noordse stern,  Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Kleine jager, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht,  Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bladkoning, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte Vliegenvanger, Grote pieper, Boompieper, Roodkeelpieper, Europese kanarie, Kruisbek, Appelvink, Geelgors,  IJsgors.

Bladkoning / Sperwergrasmus.

© Johan Buckens.

Bovenste foto: Zeekoet © Marc De Ceuninck.

Machteld Kaesemans 08/10/2019.