Blikvangers van 28/10 tot en met 03/11/2019.

Machteld Kaesemans

Ditmaal geen nieuwe soort voor België zoals de Bruine Klauwier maar enkele opvallende nieuwkomers o.a. de Witbuikrotgans aan de voorhaven en de eerste overvliegende Wilde Zwanen. Een gekwetste Woudaap werd overgebracht naar het VOC van Oostende. Ze was ergens tegenaan gevlogen op Fluxys, Oostdam. Een Porseleinhoen – ook niet zo frequent – en de regelmatig geziene maar bange Waterral werden gespot.

Heel bijzonder was wel de zeldzame Buidelmees, de Siberische tjiftjaf, en de Bruine boszanger. Zeker het vermelden waard is de slaapplaats van 27 Grote Zilverreigers aan de Weiden Noordede. De Grote en Middelste Zaagbek waren na maanden van afwezigheid terug, de Middelste vooral aan de kust. Op verscheidene plaatsen “logeren” al Kleine rietgans, Kolgans, Brandgans, Smient …een teken van een snel naderende winter!

Als toemaatje: van 25-10 tot en met 29-10 zat de Bruine Klauwier in Zeebrugge Voorhaven en Sashul Heist. Zeker 377 vogelkijkers kwamen erop af. Het gaat hier over de Filipijnse ondersoort lucionensis, met grijze kruin, die broedt in China en Korea en overwintert in  ZO-Azië. Dit is pas de tweede waarneming van deze ondersoort voor Europa.

Tot volgende week en veel groetjes.

Machteld.

Wilde Zwaan.

© Marc Nollet.

Grote Zaagbek v./ Middelste Zaagbek v.

© Marnix Vyncke / Marc Nollet.

Woudaap.

© Françis Pattyn.

WAARNEMERS:

A Claeys, Alain De Broyer, Alain Malengreau, Albert Neyt, André Delier, Annie Bataille, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baptiste Remy , Bart Dumez, Bernard Miserez , Bert Goyens, Bert Kindermans, Bert Van Hecke, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christophe Verriest, Cyr Mestdagh, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, David Van Den Broeck, De Boeck Benoit, Denis Van Der Elst, Desmedt Ronny, Didier Vieuxtemps, Dieter Coelembier, Dirk Braem, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dobbelaere Luc, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Blomme, Eef Thoen, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Evert Vandeberg, Filiep T’jollyn, Filip De Ruwe, Filip Dierickx, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Forges Barthélemy, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Francis Vanvaerenbergh, François Galet, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik Naedts, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geiregat , Gerald Driessens, Gerrit De Vos, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Roosen, Hans Verplancke, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Hirdmenn M., Hock Pierre-Henry, Hugo De Bruyker, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Igor Vandamme, Isabelle Bossuyt, Ivo Rosiers, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jasper Vandecasteele, Jasper Verreydt, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Jochen Jonckheere, Joey Braat, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan Denonville, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Bergmans, Jonathan Meire, Joris Elst, Jos Simons, Jozef Germonprez, Jürgen De Witte, Juul Buys, Kamiel Aerts, Karel Boey, Karl Van Ginderdeuren, Katrien Vanhouteghem, Kelly, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Eneman, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Degraer, Luc Vanpaemel, Luc Waelkens, Lucas Bollingh, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Martens, Marcel Moncousin, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu André , Michael Nicolai, Michel Guelton, Michel Louette, Michiel Soenen, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Olivier Dochy, Olivier Majkowski, Olivier Vercauteren, Oscar Thomas, P. Vandepitte , Pat Lor, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pecceu Bert, Peter Hofman, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Stroot, R. De Jaegher, Raphaël Thunus, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Ritchie D., Robin Vermylen , Robrecht Pillen, Rodrik Steverlynck, Roland Mainil, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rudy Deplae, Sacha d’Hoop, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Sebastiaan Stevens, Simon Feys, Simon Vandepitte, Stefaan Brinckman, Stefan Mahieu, Steven Boone, Steven Van De Woestyne, Stijn Borny , Sven Maly, Thibaud Caulier, Thierry Tancrez, Tiemen De Smedt, Tim Proot, Tine Devroye, Tom, Tom Goossens, Tony Parmentier , Van Gestel Bert, Van Wambeke Marc, Verduystert J.P, W. Hendrix, Wies Dierickx, Willem Geldof, Willem Vannotten, Willy Dias, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Van Den Bossche, Wouter De Smedt, Wouter Van Gelder, Yolan Bosteels, Yves De Bosscher.

Porseleinhoen.

© Herman Blockx.

Waterral.

© Marnix Vyncke.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Buidelmees.

© Filip De Ruwe.

Siberische Boompieper.

© Johan Buckens.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Wilde zwaan, Grote zaagbek, Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Woudaap, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Paarse Strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht,  Zwarte specht, Bruine klauwier, Roek, Pestvogel, Buidelmees, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Beflijster, Gekraagde roodstaart, Grote pieper, Boompieper, Siberische boompieper, Waterpieper, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Bruine Klauwier.

© Marc De Ceuninck.

Bovenste foto: Witbuikrotgans © Vanmeerbeeck Philippe.

Machteld Kaesemans 05/11/2019.