Blikvangers van 04/11 tot en met 10/11/2019.

Machteld Kaesemans

Opnieuw een “ster” onder de vogels, een Bruine Lijster, gevonden aan de takkenbossen – Oostdam in Heist door Johan Buckens. Deze zeer zeldzame vogel werd nog nooit in het Mergusgebied gezien, de laatste voor België dateert van 2009 in Erezée. Klik op deze link en je kan het hele verhaal van Johan lezen. https://mergus.waarnemingen.be/waarneming/view/182107898

Deze week kon je al heel goed merken dat we volop in de herfst, naar de winter toe zitten. Vier soorten ganzen, echte wintergasten werden genoteerd: Kleine rietgans, Kolgans, Rotgans en Brandgans zaten op meerdere plaatsen.

Twee schaarse Alken werden gespot aan de kust te Blankenberge. Een Rosse franjepoot vloog over zee, de Blauwe kiekendief is al een paar weken van de partij. Pestvogel, Baardmannetjes, Klapekster, Bonte kraai, eerste IJseend en opnieuw een Bruine boszanger werden genoteerd. Als afsluiter 3 soorten Gorzen: de zeldzame Grauwe gors, de IJsgors en de Sneeuwgors.

Kijk nog even naar de vogellijst en de beschrijving van de vondst, Bruine lijster van Johan. Tot volgende week!

Groeten van Machteld.

Alk.

© Marc De Ceuninck.

Rotgans / Brandgans.

Kleine Rietgans / Kolgans

© Marc Nollet.

WAARNEMERS:

Adri Clements, Albert Neyt, André Delier, Ann Laurens, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arthur Floren, Athol Burrill, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Reckelbus, Bart Uitterhaegen, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Cordenier Mike, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny De Rauw, Decloedt Andre , Desmedt Ronny, Dirk Bonte, Dirk Hylebos, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eef Weetjens, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank Van Oost, Frank Vanminsel, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gregory Mortier, Guido Gheldof, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Hendrik Borglevens, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Rottiers, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jarno Michielssen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Joris Elst, Julien Hainaut, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Eneman, Koen Maréchal, Koen Thibau, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Klootwijk, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Martine Umflat, Michel Ghys, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Van Wouwe, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Claus, Peter Standaert, Peter Wijnsouw, Philippe Debaene, Pierre Blockx, Pieter, Quentin Smits, Raf Elst, Raphael Windey, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Sander Swinnen, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Stafq, Stefaan Brinckman, Steven De Bruycker, Stijn Baeten, Stijn Borny , Sven Maly, Sylvester Fernande, Tim Proot, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Van Impe, Van Impe Yvan, Vanacker Johny, Verduystert J.P, Virginie Sonon, Waarnemer W.H, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Decock, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder.

Rosse Franjepoot.

© Filip De Ruwe.

Blauwe Kiekendief.

© Marnix Vyncke.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grauwe Gors

© Dieder Plu.

IJsgors

© Johan Buckens.

Sneeuwgors

© Patrick Keirsebilck.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Wilde zwaan, IJseend, Kokarde zaagbek (esc), Grote zaagbek, Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Strandplevier, Rosse franjepoot, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Paarse Strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Zwarte stern,  Grote jager, Alk, Alk / Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Klapekster, Roek, Bonte kraai, Pestvogel, Buidelmees, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Bladkoning, Beflijster, Waterpieper, Goudvink, Noordse goudvink, Grauwe gors, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Baardman.

© Marnix Vyncke.

Bovenste foto: Bruine lijster © Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 12/11/2019.