Blikvangers van 11/11 tot en met 17/11/2019.

Machteld Kaesemans

Weeral een mooie week met veel waarnemingen en veel soorten. Een Roerdomp werd gezien aan Roksem Put. Deze mysterieuze vogel kan zich perfect verschuilen in het riet door zijn “paalhouding”… dus goed kijken en luisteren naar een laag dreunend geluid.

De Grote zilverreiger was zowat overal te zien. Een slaapplaats van 23 vogels in Meetkerke-Lage Moere, 16 aan de Kleiputten Nieuwe Vrede in Knokke. Overdag vind men ze terug in de Polders, Het Zwin, Damme, Moerbrugge, Houtave e.a. De Koereiger was er ook vooral in Uitkerke en Klemskerke.

Bij de boszangers genus “Phylloscopus”  zagen we 5 soorten: De Bruine boszanger – heel zeldzaam – de Pallas’ boszanger, Bladkoning, Siberische tjiftjaf en Tjiftjaf. Deze vogels zijn moeilijk uit elkaar te houden en vragen veel kennis van de vogelaar, het geluid speelt hier ook een grote rol.

Tot slot wil ik nog de aanwezigheid van Boomleeuwerik en Strandleeuwerik beklemtonen, twee mooie vogels om te  ontmoeten. Voor de rest kijken jullie best naar de vogellijst en naar de volledige waarnemingen van deze week.

Grote Zilverreigers.

© Dominique Demeulemeester.

Koereiger.

© Danny Claeysier.

WAARNEMERS:

Alain Paquet, Albert Neyt, André Teuwen, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Axel De Pauw, Babet, Bart Augustijns, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bens, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Brecht Vanoverbeke, Bruneel Luc, C. Machiels, Carl Devos, Chris Coeckelbergh, Cyr Mestdagh, Daniel Decloedt, Daniëlle Perdaen, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Davy Bosman, Debora Deprez Desmedt Ronny, Diego Fernandez Martinez, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk WerbrouckDries Candaele, Dries Van De Loock, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Ennio Weckx, Eric Hermy, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Gwenaelle Vandendriessche, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Hirdmenn M., J Vanryckeghem, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Michels, Jan Talloen, Jarno Michielssen, Jasper Vandecasteele, Jean-François Meersman, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johan Verhelst, Jorg Lambrechts, Joris Elst, Julien Hainaut, Karel Tack, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Debouck, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas C2, Lieven De Temmerman , Louis Schramme, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Magly Abbas, Marc Batsleer, Marc Lievrouw, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michael Parmentier, Michel Louette, Mylle Johnny, Natuurliefhebster, Nick Campe , Nick Vanclooster, Olivier Vergucht, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter WijnsouwPhilippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Pieter Vantieghem, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Roland.Fromont, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Swinnen, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie Declercq, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stephen Boddington, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Thierry Debaere, Tine Devroye, Tom Martin, Tony Parmentier , Tossens, Vanacker Johny, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Warre Smets, Willem Jans, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse.

Bruine Boszanger.

© Johan Buckens.

Pallas’ Boszanger/ Bladkoning.

© Jan Baert / Johan Buckens.

Siberische Tjiftjaf / Tjiftjaf.

© Johan Buckens / Filip De Ruwe.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boomleeuwerik.

© Wim Trio.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Topper, Grote zaagbek, Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Visarend,  Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Paarse Strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Kleine alk, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, , Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Pallas’ boszanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Waterpieper, Kruisbek, Goudvink, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors. IJslandse sneeuwgors.

Strandleeuwerik.

© Patrick Keirsebilck.

Bovenste foto: Roerdomp © Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 19/11/2019.