Blikvangers van 25/11 tot en met 01/12/2019.

Machteld Kaesemans

Iets minder waarnemingen en waarnemers deze week maar toch enkele nieuwkomers. De Grote zaagbek-zeker het mannetje-werd nog weinig gezien de laatste tijd … nu hadden we prijs in Knokke in Het Zwin! Achttien Kleine zwanen werden gespot in Lapscheure – Pannepolder … een echte winterwaarneming! Stilaan kan men de Ruigpootbuizerd vinden bij een natuurwandeling maar het is nog erg sporadisch. In Het Zwin zagen we ook 2 Slechtvalken op een paaltje, naast elkaar, als twee zeer voorbeeldige wachters.  Een vrouwtje Blauwe Kiekendief zien overvliegen is steeds prettig, net als enkele kleurrijke IJsvogeltjes zien ronddartelen in een paar struiken.

Bij de steltlopers was de Rosse grutto van de partij, honderden Strandlopers, Steenloper, meerdere soorten plevieren, Zwarte ruiter en vele, vele andere.

Opvallend en zeer mooi waren de Sneeuwgors en de IJslandse sneeuwgors. Deze laatste is een ondersoort van de Sneeuwgors en werd vooral gespot op het strand van Heist. Bekijk goed de mooie foto’s waarbij je de verschillen kan zien. Een Grauwe gors was ook nog van de partij.

Lonkt even naar de vogellijst en geniet van de natuur!

Groetjes van Machteld.

Grote zaagbek.

© Filip De Ruwe.

Slechtvalk.

© Marnix Vyncke.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Albert Savijn, Anne Coppens, Annie Dewulf, Antoine Cornelis, Arthur Floren, Bart Mortier, Benoit Van Damme, Bernard Collet, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Boeckmans Marc, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Cel Van Hooydonk, Cesare Rovelli, Dany Depauw, Dany Salembier, David Bierlaire, Davy Bosman, Desmedt Ronny, Didier Chalon, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy De Taey, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Wille, F Duarte Nogueira, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Geert Bussens, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerald Driessens, Gilles Augustus, Gregory Mortier, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Vranken, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Ignaas Robbe, Igor Vandamme, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Benoist, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jean-Marie Kerkhove, Jef Van Nieuwenhuyse, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Joost Meulemans, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Koen Lavens, Kristof Hurtekant, Kristof Van Asten, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lieven De Schamphelaere, Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Segers, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Maurice Meunier, Maxime Van Cutsem, Michel Louette, Mistiaen Sigrid, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nick Campe , Nick Vanclooster, Niek Godfroid, Olivier Vergucht, Pascal Heymans, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Bouckaert, Philip De Somer, Philippe Hermand, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Piet Van Iersel, Pieter Van Hauwaert, Raphael Windey, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Roeland Lievens, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sabine Tonglet, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stefaan Viaene, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn De Leeuw, Sven Maly, Thomas Gadeyne, Tim Caers, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Ruymbeke Yvan, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Veronique Dachet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wouter Declerck, Wouter Faveyts, Yves Pieters.

Ruigpootbuizerd.

© Johan Buckens.

Blauwe Kiekendief.

© Marnix Vyncke.

Rosse Grutto.

© Marc De Ceuninck.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

IJslandse sneeuwgors / Sneeuwgors.

© Herman Blockx.

Grauwe gors.

© Marc Nollet.

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Grote zaagbek, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Bosuil, Roek, Pestvogel,  Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Waterpieper, Kruisbek, Goudvink, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors, IJslandse sneeuwgors.

IJsvogel.

© Marc Nollet.

Bovenste foto: Kleine Zwaan: © Marc De Ceuninck.

Machteld Kaesemans  03/12/2019.