Mergus Weeknieuws 2019/48: Machteld verjaart, slaapplaats tellingen, nieuwe Broedvogelatlas – Ark Avond – Merels – Oproepen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

MACHTELD VERJAART

Machteld viert donderdag haar 79ste verjaardag. Wensen jullie haar allen een gelukkige verjaardag via een mailtje naar machteld.kaesemans@telenet.be en of een berichtje op haar facebook?!  Wij met het bestuur gaan haar zaterdag alvast op haar verjaardag excursie proberen 79 vogelsoorten en natuurlijk een mooie cadeau aan te bieden. Ondertussen nadert ze haar 600 ste blikvangers. Ook al een dikke proficiat waard.

SLAAPPLAATSTELLINGEN WEEKEND 16-17  NOVEMBER.

Surf als de bliksem naar onze www.mergus.be en verslindt de twee nieuwe artikels erop – eentje dat je in vervoering  zal brengen over ongeziene aantallen ‘witte reigers’ op de slaapplaatsen en ééntje over de leuke aantallen Aalscholvers die in onze regio blijven overwinteren. En dat allen voorzien van prachtige foto’s. Bedankt alle tellers, medetellers  en auteurs!

NIEUWE VLAAMSE BROEDVOGELATLAS 2020-2023

Jullie hebben er wellicht al van gehoord – er komt een nieuwe broedvogelatlas (die voor het eerst ook wintertellingen zal bevatten). Het INBO, Natuurpunt Studie  en Sovon hebben de handen in elkaar geslagen en zijn de laatste hand aan het leggen aan de inhoud, handleidingen, methode, enz…. nieuwsgierigen onder jullie kunnen al even kijken op www.vogelatlas.be. Je hebt wel een inlogcode nodig – dezelfde als die van Avimap. In bijlage ook de te tellen hokken. Maar gelieve voor het ogenblik nog zo weinig mogelijk actie te ondernemen. Deze winter organiseren we een uitlegavond voor alle geinteresseerden en zouden daarop de hokken willen verdelen.

ARK AVOND

Nu donderdagavond 28 november – in zaal onze Ark – Sint-Michielslaan 35 – 8200 Sint-Michiels – Peter Watthy aan het woord met een unieke reportage over Noord-Spanje. Aanvang 20u – deelname gratis.

MERELS

Ik weet niet of jullie het ook opmerken in jullie buurt  – maar sinds 1 november zijn in Dudzele en Koolkerke opnieuw overal en echt overal opnieuw merels aanwezig. Iemand een verklaring?

OPROEPEN  – MEDEDELINGEN

Isabelle nodigt ons allen uit op donderdag 19 december om 19u30 voor een lezing van Patrick Meire ‘Kraait De Haan straks om water?’ – Details zie flyer in weeknieuws

Stefaan A en zijn eega Mieke bieden mezenbollen aan voor de Warmste Week. Alle details in bijlage in weeknieuws – warm aanbevolen!

 

HET ZWIN – NIEUWE ZWIN

Is aan het uitgroeien tot het Vogelrijkste gebied van Vlaanderen. Verleden week hadden we er vanaf de dijk tussen Retranchement en de ex Witte Koksmuts (Nu Zilt en Zout) Blauwe Kiek, Grote Zaagbek, Brilduiker, Sneeuwgors, Strandleeuwerik, Keep, Oeverpieper, Slechtvalk, 10 soorten steltlopers, Bladkoning, heel veel zilverreigers, enz  ….. een aanrader. Zie ook overzicht van Wouter in bijlage.

Tot donderdag en/of tot in het veld!

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn ganse bestuur!