Blikvangers van 18/11 tot en met 24/11/2019.

Machteld Kaesemans

Een week met veel en mooie waarnemingen, geen zeer zeldzame soorten, wel een Pestvogel en vooral wintervogels.

Het Bokje werd al weken genoteerd maar op Vloethemveld zag men er éénmaal 9 en één keer 12 opvliegend! Deze vogel heeft een zeer verborgen gedrag en is zeer zwijgzaam! Een andere snipachtige die gespot werd is de Watersnip, groter dan het Bokje, de derde in deze soort was de Houtsnip. Deze laatste heeft een schutkleur als van dode bladeren, maar is groter en forser van gestalte dan de twee andere.

Een niet zo frequente soort was een Topper op Sint-Pieters-Put. Deze vrouwtjes eend kan gemakkelijk met een Kuifeend verward worden. Ditmaal heb ik ook mijn blik laten vallen op de geziene plevieren in onze streek, nu in winterkleed. Zo waren er grote groepen Goudplevieren in de Uitkerkse Weiden. Zilverplevieren vond men vooral aan het strand van Heist en Knokke en in het Zwin. Een zeer late Strandplevier werd eveneens gespot op 17/11 en de Bontbekplevier was ook nog aanwezig aan de kust.

Een echt wintervogeltje, heel fijn en slank, was de geziene Witkoppige staartmees en zijn soortgenootjes: de Staartmeesjes. Tot slot wordt de Roek eens in het daglicht geplaatst want dit blijft toch een imposante vogel!

Dat was het voor deze week … tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Watersnip.

© Marc Nollet.

Houtsnip.

© Mauro Buckens.

Topper.

© Herman Blockx.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Anton Cnudde, Antoon Ovaere, B. Dhoest, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Danny Claeysier Dany Depauw, Dario De Backer, Davy Bosman, Davy De Groote, Decorte Johan, Desmedt Ronny, Diego Fernandez Martinez, Dirk Vanpaemel, Dries Candaele, E. Desmet, Eddy Becue, Edwin Jacobs, Emmanuel Crul, Ennio Weckx, Eric Hermy, Erik Etienne, Etienne Peeters, Fabien Dormal, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Filip Matthieu, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Freddy Cordy, Frederik Willemyns, Gabriel Casalanguida, Gauthier Deschamps, Geert Bussens, Geert De Clercq, Gert Govaerts, Gilberte Dimicolis, Goubau Philippe, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Hollebosch Philippe, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jef Van De Water, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johan Vervaeke, Jordi Vanpottelbergh, Jp Valentin, Jurgen Dewolf, K. Verstraete, Karel Boey, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Laurens Van Der Wind, Lejeune Matthew, Leo Declercq, Lieve Willaert, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luk Neujens, Maarten Ameye, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Pottier, Melina Kyametis, Michel Louette, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niels Van Doninck, Olivier Vercauteren, Patrick Beirens, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Peter Depodt, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pierre-Yves Bodart, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Ritchie D., Rob Remmerts, Roland.Fromont, Romain Deloof, Ronan Felix, Ruben Saey, Rudi Verboomen, Rudy Deplae, Ryngaert Peter, Sancho (Hugo) Vanherck, Simon Feys, Simon Vandepitte, Slegers Bart, Slegers Tom, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Steven Keteleer, Stijn Borny , Stijn Vincent, Sylvian Hotton , Thibaud Vandaudenard, Thibault Snauwaert, Thomas De Thier, Tijs Naessens, Tine Devroye, Tom Martin, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Wies Dierickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Houtteman, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Yves Pieters, Yves Verstraeten.

Goudplevier.

© Herman Blockx.

Zilverplevier.

© Filip De Ruwe.

Bontbekplevier / Strandplevier.

© Marnix Vyncke / Johan Buckens.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Staartmees witkoppig.© Johan Buckens

Staartmees.© Marnix Vyncke.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Roodhalsgans, Topper, Grote zaagbek, Rosse stekelstaart, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Kleine strandloper, Paarse Strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote jager, Kleine jager, Alk / Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel,  Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Pallas’ boszanger, Siberische tjiftjaf, Waterpieper, Europese kanarie, Goudvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Roek.

© Marc Nollet.

Bovenste foto:© Bokje Filip De Ruwe.

Machteld Kaesemans 26/11/2019