Blikvangers van 09/12 tot en met 15/12/2019.

Machteld Kaesemans

Een van de meest gekende winterganzen – de KLEINE RIETGANS – is deze week massaal aangekomen, ook overgevlogen. Zo speciaal is dit niet maar voor de vogels lijkt het toch winter. Parelduiker en Roodkeelduiker zijn eveneens wintergasten en werden bij seawatch vanop het Blankenbergse strand gezien. De Middelste zaagbek, een mooie elegante eend met de naam “Mergus serrator” werd op 14-12 genoteerd in Knokke – Willem Leopold Polder. Een Rode wouw kwam ook eventjes langs in Torhout en Sint-Andries.

IJslandse en Rosse Grutto’s waren eveneens te zien in de ruime omgeving van Het Zwin. Hierbij voeg ik van beiden een foto in winter- en zomerkleed … wat een verschil !!! In zomerkleed zien we ze spijtig genoeg niet veel!

Een Kleine bonte specht werd in de laatste dagen een paar keer  gehoord, niet gezien, toch voeg ik er fotootje bij van 23-02-2019.

De rest vinden jullie wel op de vogellijst  en bij de waarnemingen.

Veel plezier bij het spotten en fotograferen!

Groetjes,

Machteld.

Middelste Zaagbek

© Danny Claeysier.

Parelduiker / Roodkeelduiker.

© Herman Blockx.

Rode Wouw.

© Johan Buckens.

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Bart Lambert, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Boumon Timon, Bruneel Luc, C. Machiels, C.&N. Percsy, Danneels Pascal, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Denis Devos, Dermaux José, Desmedt Ronny, Digi, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Minnebo, , Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen, Frans Van Havermaet, Gaëtan Clerbaux, Geert De Clercq, Geert Stael, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Diepstraten, Heidi Rau, Ignace Anseeuw, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan Rottiers, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Verlies, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Jules René Bostoen, Johan Seys, Johan Van Heulebrouck, Jordi Vanpottelbergh, Jozef Germonprez, Karim Neirynck, Karl Van Lierde, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kristof, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas C1, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Merckx, Margaux Boeraeve , Marnix Vyncke, Mauro, Michel Louette, Mieke S., Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Patrick Devriese, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Peter Bouckaert, Peter Decleir, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Pierre Blockx, Randhal Lauwers , Remko Ivens, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Roeland Lievens, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Serge Allein, Sofie Devriese, Sophie, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Thomas Gadeyne, Thomas Henneresse, Tine Devroye, Tony Parmentier , Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Walter De Smet, Walter Heynderickx, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Missinne, Willy Vermeersch, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Xanthipppe, Yves Souris, Zwin Natuur Park – Lesaccount.

Rosse Grutto / Winter – Zomer.

© Marc De Ceuninck / Glenn Vermeersch.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

IJslandse Grutto / Winter – Zomer.

© Kees Venneker / Herman Blockx.

VOGELLIJST:

Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Parelduiker, Roodkeelduiker, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto,  Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Grote jager, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Waterpieper, Frater, Grauwe gors, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Kleine Bonte Specht.

© Mauro Buckens.

Bovenste foto: Kleine Rietgans © Marc Nollet.

Machteld Kaesemans 17/12/2019.