Blikvangers van 23/12/2019 tot en met 29/12/2019.

Machteld Kaesemans

Wij sluiten de laatste volle week van 2019 af met een paar echte spetters! Aan de kanaalstrook in Oostkamp zitten er sinds 29-12-2019 5 prachtige Pestvogels … een zeldzaamheid bij ons in zo’n aantal!

Een adulte Dwerggans werd gespot door Johan B. aan Weiden Pompje, deze werd al twee jaar niet meer genoteerd. Hierbij de tekst van Johan: ”Gevonden tijdens de ganzentelling. Tijdens het tellen van de groep Kolganzen had ik de vogel nog niet opgemerkt. Toen ik een ‘oranjesnavelige’ Kolgans aan het bestuderen was kwam er ineens een Dwerggans door mijn beeld gewandeld. Vogel is ongeringd. Op dezelfde plek had ik tien jaar geleden, op een dag na, (29/12/2009) ook al eens een Dwerggans.” 

Deze week wil ik ook de reigers van de familie “Ardeidae” in het daglicht plaatsen. Zo zagen we de Roerdomp, de Kleine Zilverreiger, de Grote Zilverreiger, de Blauwe Reiger en de Koereiger, allemaal in mooie aantallen !!!

Een Grote Zee-eend en een Zwarte Zee-eend wil ik jullie ook niet onthouden, want ze worden niet zo vaak gespot. Een Witbuikrotgans was opnieuw van de partij, net als een Jan-van-Gent en een IJslandse grutto. De rest kunnen jullie bekijken in de vogellijst. Nu nog wat mooie foto’s zoeken voor het jaar 2020 begint en op de website plaatsen.

Een dikke merçi voor jullie wekelijkse interesse en de beste wensen met heel veel mooie natuurmomenten!

Groetjes van Machteld.

Dwerggans.

© Johan Buckens.

Grote Zee-eend / Zwarte Zee-eend.

© Herman Blockx / Henk Loobuyck.

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Alain Malengreau, Alain Paquet, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Antoine Goderniaux, Antoine Pouillon, Arnout Zwaenepoel, Astrid, Augustijn De Ketelaere, Bart Lemey, Bart Mortier, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Bram Eggermont, Bram Sercu, Carine Van Goethem, Carl-Eric Anspach, Chris Meskens, Daan Van Eenaeme, Daniel Decloedt, Daniel Gerard, David Bierlaire, Desmedt Ronny, Diemer Vercayie, Dimitri Van De Populiere, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, E. Desmet, Eddy Vandierendonck, Edwin Jacobs, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erik Struyf, Erwin Derous, Erwin Sys, F Maes, Fabrice Delelienne, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Filip GoethalsFons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Free Claerbout, Gabriel Vanhulle, Garben Logghe, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Gerrit Genouw, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Gilles De Guchteneëre, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Henrileduc, Herman Blockx, Hirdmenn M., Ignace Anseeuw, Ivo Rosiers, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jean Moutury, Jean Pierre Reginster, Jean Pieters, Jean-Louis Herrier, Jens D’haeseleer, Jeroen Debruyne, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jorg Lambrechts, Jos Simons, Julien Hainaut, Kamiel Aerts, Karel Tack, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Willaert, Kristof Derie, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L Decuyper, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Matthé, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc De Maegdt, Marc Goethals, Marc Lievrouw, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc Van Acker, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Martin Windels, Martine Gerits, Michel Feltz, Michiel Soenen, Mylle Johnny, Nick Campe , Nico Paepen, Nicolas Boulangé, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul En Marianne, Paul Mees, Paul Tuerlinckx, Pauwel Bogaert, Peter Bouckaert, Peter Van Elsacker, Peter Vds, Peter Wijnsouw, Philippe Smets, Pierre Blockx, Pierre Van Heuverswyn, Pieter Blondé, Pieter Van Den Driessche, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe Gils , Robby Stoks, Roeland De Wilde, Roland Fromont, Romain Deloof, Rony De Bruyne, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Sebastiaan Stevens, Simon Braem, Sofie Devriese, Stan Van De Vyvere, Stef Vanlommel, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Eerebout, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Maly, Sylvester Fernande, Tim Adriaens, Tine Devroye, Tom Lybeer, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandoninck Luc, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter Heynderickx, Wannes, Ward Tamsyn, Ward Wuestenberghs, Wilfried Pattyn, Willem Vannotten, Willy Dias, Willy Geubbelmans, Willy Missinne, Willy Van Praet, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wouter Van Assche, Xavier Dirix.

Roerdomp.

© Marnix Vyncke.

Koereiger.

© Marc Nollet.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Blauwe Reiger.

© Marc De Ceuninck.

Grote Zilverreiger / Kleine Zilverreiger.

© Marc Nollet / Marc De Ceuninck.

VOGELLIJST:

Dwerggans, Witbuikrotgans, Grote zaagbek, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, IJslandse grutto,  Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Witkopstaartmees, Humes bladkoning, Waterpieper, Goudvink, Kruisbek,  Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Groep Pestvogels.

© Jasper Vandecasteele.

Bovenste foto: © Pestvogel Birger Calis.

Machteld Kaesemans 31/12/2019.