Blikvangers van 30/12/2019 tot en met 05/01/2020.

Machteld Kaesemans

Ondanks de vele waarnemers die onderweg waren vonden ze weinig nieuwe soorten. Vooral de kleine vogels die gezien werden worden hierbij belicht en na lang zoeken vereerd met een mooie foto! De Grauwe gors die in de laatste jaren enorm achteruit ging in onze streek werd gespot in Knokke – Zwin en  Willem Leopold Polder. De foto is van Mauro Buckens, genomen vorig jaar in Turkije. Een Pontische meeuw werd in de Uitkerkse Polder gezien, een Kerkuil was op jacht om 19u30 in – Klemskerke Weiden. Meerdere Roeken zaten samen in Syslo  Ruddervoorde.

Bij de kleine vogels viel de zeldzame Frater op. De Graszanger is nieuw en de Cetti’s zanger is nu al aan het zingen. De Waterpieper is er ook regelmatig bij. Twintig Kruisbekken werden genoteerd in Bulskampveld… steeds de moeite om deze stevig gebouwde soort vinken aan het werk te zien!

Om af te ronden een foto van  één van de Pestvogels, die nog aanwezig was op 30 en 31 december, met het nieuwe jaar zijn ze allemaal verder getrokken!

Beste wensen voor 2020 en veel gezonde ontspanning!

Groetjes van Machteld.

Pontische Meeuw.

© Roland François

Kerkuil.

© Rik Vande Kerchove.

Roek.

© Patrick Keirsebilck.

WAARNEMERS:

A Claeys, Adrien Chevalier, Albert Neyt, Albert Savijn, André Burnel, Anthony Hollebeke, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Antoine De Brouwer, Arnout Zwaenepoel, Astrid, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Brecht De Meulenaer, Bruneel Luc, Bruno Verhulst, Carine Van Goethem, Carl-Eric Anspach, Cathy Zanté, Chantal Casier, Chris Depecker, Christine Verscheure, Christof Van Ackere, Christophe Vanhelmond, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Davy Bosman, Desmedt Ronny, Dieuwer Degrande, Dirk Hylebos, Dirk Maes, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Eddy Blomme, Eddy De Taey, Eddy Devriese, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Struyf, F Maes, Filip De Ruwe, Filip Goethals, Filip, Verroens, Florian Martens, Fons De Wispelaere, François Richir, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Frederik De Vos, Frederik Willemyns, Gaëtan Clerbaux, Garben Logghe, Geert Bussens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Moris, Geert Vanhulle, Gie Van Den Eeckhaut, Guido Orbie, Hannes Stevens, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Nijs, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Van Uytvanck, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Hugé, Jean Moutury, Jean Pieters, Jean-Louis Herrier, Jean-Marie Kerkhove, Jelle Van Den Berghe, Jeroen Desloover, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonas Caers, Jorg Lambrechts, Joris Elst, Jules Douliez, Jurgen Holvoet, Jurgen Lisabeth, J-W Barbier, K. Verstraete, Karel Tack, Karina Samyn, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lars Bautmans, Laurence Vilain 🦉, Lejeune Matthew, Lieven De Temmerman, Lindy Vandromme, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marc Versteyhe, Marcel Pottier, Mathias Wackenier, Melina Kyametis, Mertens Geneviève, Michael Raimondi, Michel Guelton, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Boulangé, Nicolas Van Overmeeren, Olivier Dochy, Oscar Thomas, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Gompel, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Adriaens, Peter Bouckaert, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland De Schaetzen, Roland Fromont, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Serge Allein, Slegers Tom, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan T., Stefaan Viaene, Stefaan Wera, Stephen Boddington, Steven Boone, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Marchand, Stijn Vanacker, Stijn Vincent, Sylvester Fernande, Thierry Debaere, Thomas Defoort, Tim Caers, Tine Devroye, Tom Lybeer, Tony Parmentier , Vandenbulcke Stéphane, Veerle Heyman, Veronique Dachet, Vic Puype, Walter Heynderickx, Wannes, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Van Praet, Wim De Cock, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Rommens.

Frater.

© Ignaas Robbe.

Cetti’s zanger / Graszanger.

© Patrick Keirsebilck / Werner Goussey.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Waterpieper.

© Valérie Goethals.

Kruisbek.

© Johan Buckens.

VOGELLIJST:

Grote zaagbek, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Alk / Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Waterpieper, Frater, Kruisbek,  Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Pestvogel.

© Danny Claeysier.

Bovenste Foto: Grauwe Gors: © Mauro Buckens.

Machteld Kaesemans 7/01/2020.