Mergus Weeknieuws 2020/1: activiteiten Januari 2020 – programma tot voorjaar

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Vooreerst nog even onze beste wensen voor 2020! Een atypische weeknieuws  …. Het is nu eenmaal de telperiode  … vandaar.

Geert Carette nodigt ons allen uit  op de bio spaghetti avond tvv aankoopproject Groenhove op 18 01. Smakelijk. Zie flyer in bijlage bij Weeknieuws per mail

 

AGENDA JANUARI

Januari is steeds de drukste excursie en telmaand. Verwittig tijdig de familie en vrienden dat je op volgende momenten het veld in bent- smiley.

Zaterdagavond 18 januari – nationale slaapplaatstelling van Aalscholvers en ‘witte’ reigers. De vaste tellers worden bijtijds door Wim J en Frank DS, coördinatoren aangeschreven.

Zondag 19 januari – gemeenschappelijke watervogeltelling in de Zeebrugse Achterhaven. Afspraak 08u 45 aan de gekende randparking Haven Brugge (tov nieuw Politiehuis) . Terug ca 12u15. Carpooling. Leiding Wim Jans, Paul Maertens, Stefaan Anseeuw en Marc De Ceuninck (Frank verontschuldigt zich, hij staat met zijn Raleigh fietsen op Velofollies te Kortrijk het ganse weekend.

Donderdag 23 januari – Ark Avond – onze Benny Cottele – met een uniek verslag van de Mergus reis naar Wit-Rusland verleden voorjaar. Toegang gratis- Sint-Michielslaan 35 – St-Michiels – aanvang 20u

Zaterdag 25 januari – o.l.v Johan Debuck een ganse dag naar het havengebied van Duinkerke of meetellen aan de nationale Wulpenslaapplaatstelling. Guido Rappe – regionale coördinator stuurt dra de vaste tel kern een uitnodiging (meer details volgen). Er zal ook één gemeenschappelijke slaapplaatstelling zijn naar de Achterhaven – vertrekkend vanaf 16u aan de gekende randparking Haven Brugge

Zondag 26 januari – Vogelkijk dag in gans Vlaanderen – Marc De Ceuninck en Marc Nollet vertegenwoordigen naar jaarlijkse gewoonte de Mergus in Groenwaecke te Uitkerke en geeft er uitleg aan het grote publiek. Iedereen is er de ganse dag welkom om hen kortere of langere tijd te assisteren.

Vrijdagavond 31 januari – Mergus Winterfeest – zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Sint-Pieters. Gratis toegang. Sfeervolle avond met gastspreker Wouter Faveyts met alle recente nieuws over de Zwinuitbreiding. Mogelijkheid alle vragen te stellen over de komende stootvogeltelling en het nieuwe vlaamse broedvogelatlas project. We vragen je wel een mailtje te sturen of je al dan niet komt – om voldoende stoelen en versnaperingen te voorzien – fds4022@gmail.com.

STOOTVOGELTELLING

We tellen opnieuw en dit voor het 25 ste opeenvolgende jaar de overwinterende stootvogels in onze regio en dat tijdens het verlengde weekend vrijdag 31 januari t.e.m maandag 03 februari…. bij moeilijke weersomstandigheden kan ook in de week of weekend erop geteld worden. De vaste tel kern krijgt volgende week hun kaart, handleiding en invulformulier in de bus krijgen. Het Mergus project invoerscherm werd vandaag door Gerald opengezet!

Er zijn ook twee gemeenschappelijk tellingen:

Zondag 02 februari:   Afspraak 09u 00 aan de gekende randparking Haven Brugge (tov nieuw Politiehuis). Terug ca 12u15. Carpooling. Ofwel met Nicholas Endriatis mee richting Hoeke-Lapscheure of met Frank DS mee naar Koolkerke-Dudzele. Iedereen welkom, ook beginnende vogelaars.

Volgende week mogen jullie ook een prachtig roofvogelverslag verwachten met de resultaten van de tellingen van de laatste 5 jaar.

Er zijn ook een aantal vacante gebieden.

We zijn op zoek naar tellers om volgende hiaten in de telgebieden in te vullen. Ben je kandidaat voor een gebied – mail dan onmiddellijk naar ondergetekende via fds4022@gmail.com. Bedankt alvast.

Kaart 6: Sint-Andries noord zijde en volledig Sint-Pieters: reken op een prachtige fietstocht (voorkeur) van 3-4 uur of autotocht van 2 uur  (minder geschikt omdat je niet langs kanaal brugge oostende mag rijden – en je met de fiets makkelijker expressweg over raakt)

Kaart 7: Sint-Andries centrum (met bv Koude Keuken). Fietstocht van ca 1u30. Goed voor Buizerd en Sperwer wellicht.

Kaart 8: Polder Klein Middelhof – Weiden Hagebos – Polder Blauwe Toren – kan perfect met de fiets (ca 4 uur) of met de wagen (ca 2 uur) 

Vlug nog even in de toekomst kijken. Alle details volgen nog hoor. Lichte wijzigingen nog mogelijk. Opgelet is maar een kleine greep uit de activiteiten

Vrijdagavond 21 februari – Vormingsplus – 20u grote uitleg avond nieuwe Vlaamse Broedvogelatlas

Vrijdag 20 maart – theorie zangvogelcursus gevolgd door twee praktijkexcursies: één naar Meerdaalwoud op zaterdag 28 maart en een naar de Viconiakleiputten Stuivekenskerke op zaterdag 9 mei, dit alles olv Wim Jans

Donderdag 26 maart – De Mergus Arkavond met reisverslagen van de WaddenVogelBoottrip en de Mallorca Mergus reis .

Vrijdagmorgen 1 mei – Guido Burggraeve vroegmorgen – herdenkingswandeling

 

EN TOT SLOT EEN WARME OPROEP – INDIEN JE HET NOG NIET GEDAAN ZOU HEBBEN – JE VRIJWILLIGE SYMPATHISANTEN BIJDRAGE 2020 STORTEN AUB OP HET NIEUWE MERGUS REKENINGNUMMER …

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2020.  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e-mail adres door te geven.

 

Frank en zijn ganse Mergus ploeg.