Blikvangers van 06/01 tot en met 12/01/2020

Machteld Kaesemans

Een paar nieuwigheden in de eerste dagen van januari 2020. De Kleine zwaan is eindelijk- maar in heel kleine mate- bij ons neergestreken. Tot nu toe zijn er weinig overwinterende Kleine zwanen gespot in Nederland en België …is de warmte hier de oorzaak? De Blauwe kiekendief wordt elke week op meerdere plaatsen gezien, steeds mooi om ze te observeren. Tot hiertoe werden er alleen maar vrouwelijke exemplaren genoteerd, behalve een mannetje midden december. De Bruine kiek is ook regelmatig van de partij. Deze week kregen we opnieuw een Ruigpootbuizerd in het vizier. Bij de winterganzen zagen we natuurlijk de Kleine rietgans maar ook tal van Kolganzen.

Enkele steltlopers die in mooie aantallen te zien waren plaats ik toch eventjes in het daglicht zoals: Bonte strandloper, Steenloper en Tureluur. Foto’s werden ook genomen van mooie groepen Kieviten, Kneu en vink.

Om te eindigen  twee Kwakken zonnend in Hoeke – Steenbakkerij. Vanaf november werden er geen meer genoteerd.  

Kijk nog even naar alle waarnemingen via de link. Als het weer zo verder gaat zoals vandaag zullen we de volgende dagen weinig te zien krijgen. Zet jullie beste beentje voor en vul alles in op waarnemingen.

Bedankt en groetjes van Machteld.

Kleine zwaan

© Marnix Vyncke

Ruigpootbuizerd

© Johan Buckens

Kolgans

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

A Claeys, Andy Slabbinck, Ann Laurens, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Verstraete, Benny Cottele, Benoit Van Damme, Bert Coene, Bessie De Wachter, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, C. Machiels, Carine Van Goethem, Catrine Van Overloop, Cel Van Hooydonk, Christophe Verriest, Danny Claeysier, Denis Van Der Elst, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Eddy Vandierendonck, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Evi Matthyssen, Ewout Ickxs, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francoise HeninFrank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Freddy Rogiers, Geert De Clercq, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Talloen, Jean Pieters, Jean-Louis Herrier, Jean-Pierre Lucas, Jens De Bruycker, Jo Seynaeve, Johan En Karin Steuperaert-, els, Johan Jules René Bostoen, Johan Opsomer, John Nuyts, Karina Samyn, Karl Van Lierde, Kassandra Decloux, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kristof Derie, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lili Claes, Lowie Lams, Luc De Cat, , Luc Deblauwe, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Bouckaert, Peter Ceulemans, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pierre Leprince, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robert Smith, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sigrid De Greve, Sofie Devriese, Stefaan Brinckman, Steven Van De Woestyne, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Marchand, Stijn Vincent, Tine Devroye, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Vogelwerkgroep De Stadsmus, Walter Heynderickx, Wannes, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Entbrouxk, Wouter Faveyts.

Bonte strandloper

© Filip De Ruwe

Steenloper / Tureluur

© Marc Nollet / Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kievit

© Jo Seynaeve

Vink / Kneu

© Jean Pieters / Wim Trio

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Ruigpootbuizerd, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, IJsgors, Sneeuwgors.

Kwak

© Herman Blockx

Bovenste foto: ©Blauwe kiekendief v. Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 14/01/2020