Blikvangers van 13/01 tot en met 19/01/2020

Machteld Kaesemans

 De uiterst zeldzame Witbuikrotgans trok deze week de aandacht. Wouter Faveyts schreef: “Moet één van de grootste groepen Witbuiken ooit in België zijn (44- nog te controleren). De vogels foerageerden geruime tijd op de golfbreker. Later werd de groep opnieuw waargenomen vanaf het noordwestelijke uitkijkpunt van de Zwinuitbreiding, toen ze  via de Zwingeul de uitbreiding invlogen. Opvallend groot aantal juvenielen in de groep, waaronder enkele grote gezinnen met 4 en 5 juvenielen. In het veld en na bestudering van de foto’s bleken enkele juveniele ex. niet zo licht te zijn van kleur, maar ik vermoed dat dit binnen individuele variatie kan vallen”.

Er werden twee Toendrarietganzen gespot, zeldzaam dit winterseizoen. Hierbij – met de foto’s – kunnen jullie een vergelijking maken met de Kleine Rietgans. Er waren ook veel reigers of reigerachtige  vogels gezien zoals de Kleine zilverreiger, de Grote zilverreiger, de Koereiger, de Blauwe reiger, de Roerdomp en de Ooievaar. Dertien Kleine zilverreigers kwamen slapen in de Achterhaven van Zeebrugge. Het vernoemen zeker waard zijn de 4 Appelvinken en 2 Goudvinken gezien in de Miseriebocht in Beernem.

Dit was het, kijk zoals steeds de vogellijst goed na, blijf mooie foto’s maken en heb respect voor onze geliefde natuur.

Groetjes van Machteld.

Witbuikrotgans / Rotgans

© Maarten Ameye

Toendrarietgans / Kleine rietgans

© François Roland / Valérie Goethals

WAARNEMERS:

A Claeys, Aimé Franssens, Albert Neyt, Annick Decruyenaere, Annie Dewulf, Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Bruno Bergmans, Chantal Lafort, Chris Coeckelbergh, Christine Verscheure, Christophe Jacobs, Claes Victor, Danny Claeysier, David De Koninck, Decorte Johan, Decruyenaere Annick, Demeester Micheline, Deseure Noel, Dirk Vanhove, Dirk Vanpaemel, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, E. Desmet, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Floor Arts, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky, Freddy Cordy, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vanhulle, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Henk Sap, Herman Blockx, Hollebosch Philippe, Hubert Dombrecht, Ignace Anseeuw, Ignace S., Ingrid Nel, Ivan Provoost , Jacques Carney, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Talloen, Jan Vanhoutte, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-Emmanuel, Jean-Marie Testaert, Jens D’haeseleer, Jochen Kempeneers, Johan Buckens, Johan Costers, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, John Nuyts, Jonas Bergmans, Karel Boey, Karel Tack, Karina Samyn, Karl Van Lierde, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Debouck, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lieve Willaert, Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc De Maegdt, Marc Goethals, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marco Cipriani, Mark Jacobs, Marnix Vyncke, Mathieu Van Der Straeten , Matthieu Fabry, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nathalie Picard, , Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Boulangé, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Paul Vandenbulcke, Peter Adriaens, Peter Bouckaert, Peter Ceulemans, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Pieterjan Verhelst, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rob Remmerts, Robbe Gils , Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Sigrid De Greve – Marc Van Vooren, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stijn Borny , Thomas Michiels, Tibbout, Tim Vochten, Tine Devroye, Tony Parmentier , Ugo Sansen, Valerie Vano, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandeputte Christian, Vandoninck Luc, Verduystert J.P, Walter Heynderickx, Wannes, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Declercq, Wim Dierickx, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Xavier Dirix.

Kleine zilverreiger

© Marc De Ceuninck.

Koereiger / Grote zilverreiger

© Filip De Ruwe / Marc Nollet.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Blauwe Reiger

© Marc Nollet

Roerdomp / Ooievaar

© Danny Claeysier / Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Alk / Zeekoet, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Appelvink / Goudvink

© Jan Versigghel / Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Witbuikrotgans / Wouter Faveyts

Machteld Kaesemans 21/01/2020.