Mergus Weeknieuws 2020/4: Ark avond – allerhande tellingen – Mergus Winterfeest – stootvogeltelling

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

Op een drafje – de Velofollies beurs en de Opendeurdagen met voorstel Raleigh fietsen 2020 zorgen voor een licht verhoogde stress periode! Maar we gaan er voor hé.

 

MORGEN DONDERDAG 23 JANUARI –  ARK AVOND – BENNY COTTELE: de long van Europa: Belarus of te Wit-Rusland

Zaal onze Ark – Sint-Michielslaan 35- Sint-Michiels – aanvang 20u – gratis toegang – gezellige bar – ambiance verzekerd

Elf Mergussers trokken er verleden jaar in het voorjaar heen en beleefden er de Vogelreis van hun leven! En de foto’s en uitleg van Benny zweven steeds op ongekende hoogte.

 

VERLEDEN WEEKEND – ALLERHANDE TELLINGEN

Leuk te zien en te horen dat alle tellingen goed verlopen zijn. Opnieuw heel hoge aantallen Grote Zilverreigers en Aalscholvers op de slaapplaatsen. Watervogels maar zus en zo! Bij normale temperaturen blijven heel wat vogels noordelijker overwinteren en zijn zaagbekken en of duikers en of speciale fuutjes echte zeldzaamheden. Het was ooit anders…….. Iedereen alvast bedankt !

DIT WEEKEND – OEPS HEEL VEEL TE DOEN – GANSE DAG NAAR DUINKERKE – WULPENSLAAPPLAATSTELLING – GROTE VOGELTELWEEKEND – grote kans dat we elkaar ergens tegen het lijf lopen dus!

Zaterdag 25 01 – olv Johan Debuck – haven Duinkerke en ruime omgeving (Platier d’Oye, etc) – watervogels en steltlopers bij de vleet! Carpooling – vertrek 08u randparking Steenbrugge – einde Baron Ruzettelaan. Terug ca 18u. Warme kledij – picnic – allerhande vogelattributen  – ook beginnende vogelkijkers welkom.

Zaterdag 25 01 – olv Guido Rappé – wulpenslaapplaatstelling in de Achterhaven van Zeebrugge met ook kans op Velduil, Blauwe Kiekendief, Baardmannetje. Afspraak 16u aan de gekende randparking Haven Brugge – Louis Coiseaukaai (tov nieuw Politiehuis) . Alle slaapplaatsen in gans Vlaanderen worden die avond geteld, een 10 tiental in onze regio! Iedereen die niet naar Duinkerke meekan. Welkom.

Zondag 26 01 – het Grote Vogelweekend in de Uitkerkse Polder, doorlopend van 10u tot 17u in Groenwaecke – Kuiperscheeweg . Marc Nollet en Marc De Ceuninck bemannen de Mergus stand en heten jullie allen welkom om hen te komen goedendag zeggen, bijstaan – steunen. En terzelfdertijd is er natuurlijk de Grote Tuinvogeltelling waar ik al jaren aan meewerk – jullie ook?  Alle info op

Beste Frank –  Maken jullie met Mergus wat promotie op de website voor het Grote Vogelweekend in de Uitkerkse Polder komende zondag 26 januari?

Hierbij alvast de link naar het evenement in onze webkalender.

Van harte bedankt en tot zondag!

Met vriendelijke groeten,

Anneleen Lybeer   Medewerker bezoekerscentrum Uitkerkse Polder   Kuiperscheeweg 20  8370 Blankenberge

 

MERGUS WINTERFEEST – VRIJDAG 31 JANUARI 2020

Staat wellicht al onderstreept in jullie agenda! Sturen jullie nog een bevestigingsmail aub dat jullie aanwezig zullen zijn. Vrijdag 31 januari 2020 – zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5- 8000 Sint-Pieters – deuren open 19u30 – start 20.00. Hoofdspreker Wouter Faveyts over de Zwinuitbreiding en veel ambiance tijdens een gezellig samenzijn met uitleg over alle Mergus activiteiten en tellingen 2020 en een terugblik op de woensdagactiviteiten 2019 . Gratis toegang en twee consumpties naar keuze gratis aangeboden, alsmede de versnaperingen.

99% zeker zal ons uniek regionaal broedvogelrapport 2018 klaar zijn. Stijn Cooleman en Stefaan Anseeuw leggen er nu de laatste hand aan! Ook monitoringrapporten kunnen door de tellers nog steeds gratis meegenomen worden en het nieuwe stootvogelboek van Eddy Gadeyne aangeschaft. Ben het net aan het lezen en het is echt moeite zè.  Ook kunnen jullie de reservatenwerking van Mergus steunen door aankoop van een Mergus Sweater!

 MERGUS SYMPATHISANTEN

Reeds 171 Mergussers vernieuwden hun bijdrage op ons nieuw rekeningnummer! Bedankt!

ZET NU OOK AL IN AGENDA – WEEKEND 01 EN 02 FEBRUARI 2020 – STOOTVOGELTELWEEKEND- ALLE DETAILS BIJ ACTIVEITEN OP DE WWW.MERGUS.BE WEBSITE – een nieuw stootvogelrapport 2015-2019 is zo goed als af

 Mvg groeten – Frank – Machteld haar blikvangers niet vergeten aub – en mijn ganse bestuur!

 Ps en zoals steeds wat Zwingegevens in bijlage en ook de volledige regionale natuurkalender van de pen van Paul Willems

 EN TOT SLOT EEN WARME OPROEP – INDIEN JE HET NOG NIET GEDAAN ZOU HEBBEN – JE VRIJWILLIGE SYMPATHISANTEN BIJDRAGE 2020 STORTEN AUB OP HET NIEUWE MERGUS REKENING NUMMER …

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2020.  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail adres door te geven.