Aalscholvertelling 18/01/2020 Uitzonderlijke resultaten

Wim Jans

We hebben er weer een geslaagde aalscholvertelling opzitten, alle gekende slaapplaatsen werden geteld. Het is altijd een beetje uitkijken waar de aalscholvers gaan slapen. Zo bezocht ik Polderwind en net gelijk de telling in november was deze slaapplaats niet in gebruik. Aan de Barge kwamen dan weer wel Aalscholvers slapen, dank zij de tip van Stefaan Anseeuw kon Kathleen Coen daar 41 Aalscholvers optekenen. De Blauwe Toren, klassiek geteld door mij leverde 32 vogels op, dat is een beetje een ondermaats resultaat. De kleiputten van Hoeke en de Syphons aan Damme worden geteld door Emmanuel Crul en leverden respectievelijk 105 en 67 Aalscholvers op. Ruben Saey vestigde dan weer een record in Beernem, aan de Misériebocht kwamen 98 Aalscholvers slapen. Vloethemveld, ooit de grootste slaapplaats van onze regio, leverde 154 vogels op, Luc De Cat neemt nog altijd deze slaapplaats voor zijn rekening. Dirk Content tekende 41 Aalscholvers op aan de Kleiputten van Wenduine. De kanalen aan de Achterhaven zijn altijd goed voor een groot aantal Aalscholvers, ook nu kon Rudi Vantorre daar 238 vogels optekenen. Marc De Ceuninck en Stefaan Anseeuw tellen de Golf in Sijsele en de Zandberghoeve, dit leverde respectievelijk 25 en 0 Aalscholvers op. Frank De Scheemaeker vond nog even de tijd, bij zijn terugkeer van Vellofollies om de expresswegput mee te pikken en dit leverde 56 Aalscholvers op, ook wel een hoog aantal voor deze slaapplaats.

In de titel had ik het over uitzonderlijke resultaten, in het totaal werden er 857 Aalscholvers geteld in onze regio, dit resultaat werd enkel overtroffen in 2006, toen zaten er 863 Aalscholvers in onze regio. Ik ben benieuwd of dit ook zo is in andere regio’s en ik zal deze vraag stellen aan Koen Devos . Wanneer dit  het geval is, laat ik het zeker weten. Ik stel me de vraag of de klimaatverandering hier iets mee te maken heeft, door het uitzonderlijke zachte weer trekken de Aalscholvers wellicht niet verder naar het zuiden, uiteraard is hier meer onderzoek voor nodig.

Tenslotte wil ik alle tellers bedanken voor hun inzet, we zetten toch wel een uitzonderlijke reeks neer want niet in  alle regio’s gebeurt de opvolging zo grondig als bij ons.

Wim Jans