Blikvangers van 27/01 tot en met 2/02/2020

Machteld Kaesemans

Voor één keer geen vogels op de voorpagina bij de Blikvangers, maar wel vogelaars. Op 31 januari 2020 kwamen er een 82 tal vogelaars naar het jaarlijks vriendenfeest van Mergus. Er was veel ambiance en er hing een heel goeie sfeer tussen de aanwezigen! Voorzitter Frank bracht een verzorgde inleiding en Wouter Faveyts, conservator van het Zwin, gaf een unieke presentatie over de zwinuitbreiding!

Ik denk echter dat jullie ook deze week willen weten wat onze vogels deden, welke er aanwezig waren. Vele weken na elkaar werden de Blauwe en de Bruine Kiekendief gespot. Hierbij krijgen jullie een foto van beide soorten. Er was ook slaapplaats telling van de meeuwen. Ik haalde er twee soorten uit nl. de Stormmeeuw met 6850 aan de Hoge Noen en de Kokmeeuw met 8550 eveneens Hoge Noen.

Een ander opvallend feit is de vroege zang van sommige vogels. Zo hoorden we reeds Grote lijster, Zanglijster, Merel, Heggenmus, Koolmees, Pimpelmees, Cetti’s zanger, Winterkoning en Roodborst… de twee laatste zingen wel het ganse jaar door.

Nu nog een deeltje uit een tekst van de gekende bioloog Dirk Draulans   Deze ochtend werd ik in volle duisternis wakker gemaakt door een geluid dat ik vaag meende te herkennen, Geachte Lezers, Beste Vrienden, maar ik kon het met mijn slaapkop niet onmiddellijk thuisbrengen. De hanen van de buren waren al aan het kraaien. Hun kabaal stoort me nooit, zelfs niet als ze midden in de nacht menen zich om iets druk te moeten maken.

Ik luisterde eventjes intens en toen herkende ik het geluid dat me gewekt had meteen: een zingende merel. Ochtendzang in volle winter! In onze tuinen zitten generaties vogels die niet meer weten wat een winter is. Als dat maar niet tot problemen gaat leiden als het nog eens stevig vriest. Zeker als een aantal vogels dan al een nest zou hebben gemaakt. Ook mezen zitten vrolijk te zingen en spechten intens te roffelen, alsof het volop lente is.”

Dit was het voor deze week. Zoals gewoonlijk bekijk ook de vogellijst.

Groetjes van Machteld.

Blauwe Kiekendief m

© Marnix Vyncke

Blauwe Kiekendief v.

© Marc Van Daele

Bruine Kiekendief

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

A Claeys, Albert Neyt, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Verstraete, Benny Cottele, Bernard Brochier, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bjarne Verhaeghe, Blondeel Dirk , Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Cathy Coene, Desmedt Ronny, Diego Fernandez Martinez, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Elias Van Den Broeck, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank Demey, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Harry Van De Laer, Hendrik Borglevens, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Ignace S., J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Wit, Jan Debonnet, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Meire, K. Verstraete, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Keersmaecker, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Waelkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc & Françoise Roca , Marc Nollet, Marc P, Marc Pirmez, Marc Van Daele, Marijke Soetaert, Mark Jacobs, Marnix Vyncke, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Freisen, Philip De Somer, Philippe Dury, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Resteau Nathalie, Rieneke Vanhulle, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe Gils , Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stein Vermeersch, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Marchand, Sylvester Fernande, Tine Devroye, Tom Martin, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Verduystert J.P, Walter Heynderickx, Willy Dias, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Yolan Bosteels.

Stormmeeuw / Kokmeeuw

© Ruben Saey / Mauro Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote lijster

© Karel Van Rompaey

Zanglijster / Merel

© Marnix Vyncke / Marc Nollet

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Kleine zwaan, Topper, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Roek, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Cetti’s Zanger

© Patrick Keirsebilck

Bovenste foto: Mergus Winterfeest / © Pierre Ackou.

Machteld Kaesemans 4/02/2020