Mergus Weeknieuws 2020/4-5: Winterfeest – diverse tellingen – broedvogelrapporten – mededelingen – reisverslag

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

 

MERGUS WINTERFEEST              VRIJDAG 31 JANUARI

Iedereen welkom nu vrijdag a.s  31 januari in zaal Vormingsplus, Sint-Pieterskerklaan 5, Sint-Pieters voor ons Winterfeest. Alle details op onze www.mergus.be website bij activiteiten. We noteerde reeds 70 inschrijvingen en de zaal kan 80m/v herbergen. Dus je kan er nog zeker bij. Hoofdspreker Wouter Faveyts ziet net zoals jullie uit naar een interessante en amusante avond. We zoeken nog één of twee kandidaten/tes om te helpen bij de verkoop van de sweaters en boeken. Laat maar horen wie Marc DC daar wil assisteren.

 

BROEDVOGELBIJDRAGES

Zowel het regionaal broedvogelverslag als monitoring verslag i2018 is klaar en wordt op het Winterfeest aan alle tellers gratis aangeboden. Wat betreft 2019 zijn alle inventarisaties ingevoerd en schrijft Frank volgende week alle vaste uitwerkers aan om aan te vullen met de losse gegevens uit waarnemingen.be die tot geldige territoria leiden! Heb je nog eigen broedvogelgegevens uit je eigen omgeving – stuur ze gerust nog door. Bespaart ons veel uitpluis werk op waarnemingen.be.

 

STOOTVOGELTELLING                 GANSE WEEKEND

En twee gemeenschappelijke excursie op zondag 02 februari: één naar Dudzele/Koolkerke met Frank en één naar Lapscheure/Hoeke met Nicholas E. Afspraak 09u aan de gekende randparking Have Brugge . Carpooling.  Terug ca 12u30. Ook voor beginnende vogelaars! Alle details op onze www.mergus.be website bij activiteiten.

De 26 vaste tellers krijgen morgenavond nog een up to date van me – met alle mogelijke weetjes en nieuwtjes errond.

En tot slot – Eureka – het is gelukt – gisteren door Machteld op de www.mergus.be gepost: het regionaal overzichtsartikel van de vorige 5 wintertellingen, zodat we meer up to date zijn. Ook nog even in bijlage in Word, zonder foto’s.

VORIGE TELLINGEN – ARK AVOND

Eergisteren ook al nieuw op de website – het Zilverreiger slaapplaats  artikel (telling januari 2020) met recordaantal van 92 Grote en normaal aantal van 32 Kleine Zilverreigers op de diverse slaapplaatstellingen. Ook in bijlage!

Wulpen slaapplaats – ondanks de mist zaterdagavond – ook iets wat de Duinkerke gangers ondervonden – toch overal leuke resultaten. Guido Rappé, coördinator, bedankt nu al iedereen voor zijn inspanning en belooft artikel na zijn terugkomst van vakantie.

Den Benny was  meer dan op dreef en bracht een prachtige presentatie van de Wit-Rusland reis en dat voor een overvolle zaal. Benny bedankt om de Mergus af te toe discreet te vermelden.

 

VOGELTELWEEKEND

Tuinvogels – de Koolmees haalde het vlot van de Huismus en Pimpelmees, De Vink zakte weg. Merel hield stand Kauw rukt op.

Machteld werd door een reporter van de Morgen geinterviewd  en een prachtig artikel verscheen in hun weekendnummer. Wil je het ook lezen, surf als de bliksem naar www.mergus.be

 

INBO – VOGELBESCHERMING

Een topvogelaar is niet alleen geabonneerd op het Vogelnieuws van het inbo, maar ook op dat van Vogelbescherming. Inschrijven via de link op hun www.vogelbescherming.be website

 

NIEUW REISVERSLAG

Valérie is ook al in de vorm van haar leven en postte een uniek voorjaarsreisverslag over KRETA op onze www.mergus.be website. Indrukwekkend en nogmaals bedankt hé

 

MEDEDELING VAN STEFAAN BRINCKMAN

Goeiemiddag

Willen jullie volgende promo mee opnemen in jullie kanalen. Ik heb een kant en klaar tekstje – mag uiteraard aangepast worden

Canadese vioolvirtuoos Gordie Mackeeman geeft een reeks optredens voor Natuurpunt!

Gordie Mackeeman en zijn bekroond kwartet zijn een buitenbeentje in hun genre. Ze brengen bluegrass, gezellige country en roekeloze rockabilly in een set van originals, covers en voetstampende instrumentals. Met hun nieuwe voorstelling ‘Dreamland’ brengen ze ook een bezoek aan ons land en treden ze op verschillende plaatsen in Vlaanderen op. Het fijne ervan is dat er per verkochte toegangskaart €1 naar het bossenfonds van Natuurpunt gaat. Het aangename aan het nuttige koppelen dus! 

Op zaterdag 15 februari treden ze om 20u. op in het Cultuurcentrum van Knokke-Heist

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist

https://www.knokke-heist.be/vrije-tijd/activiteitenkalender/dreamland-gordie-mackeeman-and-his-rhythm-boysMED

 

MEDEDELING VAN JOHAN DEBUCK

Frank,   Een schrijnend artikel over de houtkap in Roemenië, iets voor bij je weeknieuws ? Zie bijlage.   Johan

 

SLOTWOORD

Dit was een weeknieuws voor twee weken! Gezien we volgende week op Schouwen-Duiveland vertoeven met een ganse Mergus groep. Jullie zullen onze belevenissen op de www.mergus.be kunnen volgen via Machteld en Frank en op de facebook van Karina. Ik zie er naar uit! Heb het verdiend al zeg ik het zelf.

De activiteiten zijn opnieuw een stukje aangevuld op de www.mergus.be website.

Frank en zijn ganse Team en tot vrijdag of zondag

EN TOT SLOT EEN WARME OPROEP – INDIEN JE HET NOG NIET GEDAAN ZOU HEBBEN – JE VRIJWILLIGE SYMPATHISANTEN BIJDRAGE 2020 STORTEN AUB OP HET NIEUWE MERGUS REKENING NUMMER …

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2020.  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail adres door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar fds4022@gmail.com  Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.