Blikvangers van 20/01 tot en met 26/01/2020

Machteld Kaesemans

Op 25 en 26 januari stond het “Grote Vogelweekend” op de kalender. Met 40.823 tuinvogeltellers heeft Het Grote Vogelweekend het record van vorig jaar 36.488 alweer verpulverd. De Koolmees, de Huismus en de Kauw vormden de top drie.

Er waren deze week natuurlijk nog andere toppers, zoals de “Toppereenden” op Roksem-Put / Hoge Dijken. Deze zien we niet zo frequent. Mooi om te ontdekken en te fotograferen zijn de Grote en Middelste Zaagbek. Havik en Roek werden bijna elke week gespot maar geraken blijkbaar niet in de Blikvangers, dus ook ditmaal een fotootje van deze rakkers.

Nu komen we terecht bij de hele kleintjes. Wouter Faveyts zag een ongeringd Vuurgoudhaantje en het Goudhaantje werd ook gespot … 2 juweeltjes naast de vorige vogels die ik opsomde.

Om te eindigen maak ik jullie graag attent op de vroege aanwezigheid van de Ooievaar … zowat een maand vroeger dan normaal. Nog een teken van de klimaatopwarming?

Dit was het opnieuw.

Groetjes van Machteld.

Huismus

© Filip De Ruwe

Kauw

© Marc De Ceuninck

Topper

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

A Claeys, Albert Neyt, Albert Savijn, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Antoine De Brouwer, Antoine Pouillon, Armand Gernaey, Arne Meeus, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Bruno Verhulst, Catherine Priem, Chr Timmermans, Chris Coeckelbergh, Chris Melis, Christophe Verriest, Daniel Decloedt, Danny Dewulf, Dany Depauw, Demeester Micheline, Desmedt Ronny, Dirk Bonte, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, Eddy Blomme, Eddy Devriese, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, François Hela, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Frederik Willemyns, Gauthier Deschamps, Geert De Clercq, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Van De Laer, Heidi Rau, Hilde Fontier, Hirdmenn M., Hubert Dombrecht, Hugo Van Doorslaer, Ignace Anseeuw, Ignace S., Ivan Leroy, Jaap Hamelink, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jeremy Demey, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Glibert, Johan J.R.  Bostoen, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Den Broeck, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Joost Meulemans, Joris Elst, Jurgen Holvoet, K. Verstraete, Karim Neirynck, Katty Pilet, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Vervaeren, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Leysen, Lies En Tin, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marc Versteyhe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Windels, Martinmeeus, Mathias Wackenier, Mathieu Van Der Straeten , Mylle Johnny, Natuurpunt De Haan, Nick Campe , Nick Vanclooster, Pascal Heymans, Pascale Hindricq, Patrick Keirsebilck, Paul Cardon, Paul Dawagne, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Paul Van Sanden, Peter Adriaens, Peter Bouckaert, Pierre Blockx, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe Gils , Robin Geys, Robrecht Pillen, Romain Bruffaerts , Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sander Bruylants, Sander Carael, Sander Lilipaly, Sébastien Hauptmann, Serge Allein, Simon Taveirne, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Steven D’haese, Stijn Borny , Sven Masquelin, Thibaud Vandaudenard, Tim De Winter, Tim Proot, Tom, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Rommel, Wim Van Caelenbergh, Wim Van Sompel, Wouter Declerck, Wouter Faveyts, Xander Termonia, Xavier Dirix.

Grote Zaagbek / Middelste Zaagbek

© Marc Nollet / Marnix Vyncke

Havik / Roek

© Michel Viskens / Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Vuurgoudhaan / Goudhaan

© Johan Buckens / Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Kleine zwaan, Topper, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Ooievaar

© Saskia Vandenberghe

Bovenste foto: © Koolmees / Marc Nollet

Machteld Kaesemans 28/01/2020