Blikvangers van 18/05 tot en met 24/05/2020

Machteld Kaesemans

Opnieuw een schitterende week met enkele bijzondere “kleppers”. Een Steppearend werd gezien in St. Andries. Tot hiertoe werd deze vogel nog nooit in het Mergusgebied gespot. Een Dwergarend vloog boven “het Maagdenveld in Torhout” … de laatste dateerde van 1998. Ook zeer zeldzaam waren de Kleine Burgemeester en de Iberische tjiftjaf. Verder kunnen we nog enkele weinig geziene soorten opnoemen in deze week: De Roodmus, de Grauwe klauwier, de reeds geziene Bijeneter en de Grote karekiet. De moeite om te vermelden en altijd mooi om te zien waren de twee overvliegende Purperreigers aan de Fonteintjes en de zingende Orpheusspotvogel.

Best openen jullie nog de link met waarnemingen om alles te bekijken en vast te stellen dat er meestal meer dan honderd soorten elke dag ons gebied doorkruisten. Veel natuurgenot en tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Dwergarend

© Johan Buckens

Purperreiger

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Abts Geert, Aidan O’neill, Albert Neyt, Andy De Cloedt, Annick Decruyenaere, Annie Dewulf, Anoniem, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Barbara De Coninck, Bart Duthoit, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Brecht Verkempinck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Chantal Coens, Christine Verscheure En Eckhart Kuijken, Copejans, Desmedt Ronny, Diethard, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy Becue, Eifossofie, Els, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Missinne, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van Breedam, Frank Vanminsel, Frederik Madou, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Vanhooren, Gert Govaerts, Gie Van Den Eeckhaut, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert 🦀, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Hilde De Nolf, Hilde Fontier, Hirdmenn M., Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, Ivan Provoost , J Vanryckeghem, J. Carney, Jacxsens Bruno, Jan Baeteman, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean Hugé, Jef Cooreman, Jef Van De Water, Jens D’haeseleer, Jens Zarka, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan De Clerck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Joost Heuvelman, Jos Simons, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Jurgen Lisabeth, K. Verstraete, Karel Ameije, Karel Schoonvaere, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koenv, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Maene, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc Merckx, Marc P, Marc Van Ruymbeke, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marlies, Marnix Vandegehuchte, Marnix Vyncke, Mathieu Decoene, Matthias Strubbe, Michel Louette, Michel Van Den Bogaert, Michiel De Wulf, Mieke Heinkens, Miguel Depoortere, Monica Acton, Mylle Johnny, Natuurliefhebster, Nick Campe , Nick Van Der Hooft, Nick Vanclooster, Nico Willaert, Nicolas Vanermen, Niels Goulem, Noël Lievrouw, Olivier Dochy, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Pauwel Bogaert, Philippe Deprez, Pierjan Deforce, Pierre Blockx, Piet Opstaele, Pieter Van Hauwaert, Reggy Van Poecke, Resteau Nathalie, Rik De Baere, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Rob Beuselinck, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Roman Spildooren, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Wildemeersch, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan , nseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tim Adriaens, Tine Devroye, Tom De Smidt, Tom Lybeer, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vantorre Rudi, Verduystert J.P, Vicky Borrey, Volaré, Walter Heynderickx, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Bonckaert, Wim Devriendt, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Vliet, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Yannick Verstraete.

Kleine Burgemeester

© Dries Candaele

Grauwe Klauwier / Bijeneter

© Marc De Ceuninck / Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roodmus

© Jan Baert

Grote Karekiet / Orpheusspotvogel

© Marc Nollet / Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kwartel, Krooneend, Rosse stekelstaart, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief,  Dwergarend, Steppearend, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Kleine burgemeester, Geelpootmeeuw, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Bijeneter, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Grauwe klauwier, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Grote karekiet, Graszanger, Iberische Tjiftjaf, Orpheusspotvogel, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart, Roodmus, Kruisbek,  Goudvink, Appelvink.

Iberische Tjiftjaf

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Steppearend / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 26/05/2020