Blikvangers van 11/05 tot en met 17/05/2020

Machteld Kaesemans

Heel wat waarnemingen deze week maar er zijn geen zeer zeldzame soorten gevonden, ook minder dan op de Birdathon dag!

De Bonte vliegenvanger, een pittig vogeltje, werd heel wat meer gehoord en gezien dan vorig jaar in de meimaand. Onze vogeltjes laten zich deze week flink opmerken met hun heerlijk gezang. Tot hiertoe ging de aandacht in de blikvangers vooral naar roofvogels, steltlopers e.a. maar ditmaal wil ik die kleine zangers in de kijker plaatsen. Hun vederkleed is meestal onopvallend, maar hun geluid is daar tegenover zeer opvallend en mooi.

Deze week hoorden we bij de zangers veel vogels van de familie “Acrocephalus”, rietzangers, zoals de Kleine Karekiet, de Rietzanger, en de Bosrietzanger. Bij de familie “Sylvia” waren het vooral Zwartkop, Tuinfluiter, Braamsluiper en Grasmus. Een morgen – en of avondwandeling zal in deze coronatijd heel wat ontspanning brengen!

Om af te sluiten wil ik nog een paar uilen opnoemen die ook erg actief zijn op liefdesvlak: Ransuil, Bosuil en Steenuil werden regelmatig  gezien en gefotografeerd.

Dit was het dan en tot de volgende week!

Groetjes van Machteld.

Ransuil

© Antoine Cornelis

Bosuil / Steenuil

© Rik De Jaegher / Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Astrid, Augustijn De Ketelaere, Bart Billet, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Chantal Casier, Chris Melis, Daniël Wybo, Danny Dewulf, Decorte.Johan, Desmedt Ronny, Diemer Vercayie, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Djietie, Dominique Bauwens, Dominique Van Haute, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy Becue, Eddy Blomme, Elie Desmet, Eline Peeters, Els, Els Ameloot, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Stienen, Erwin Derous, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhooren, Gert Govaerts, Gilles Paelinck, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Heidi Lieve Verstraete, Hirdmenn M., Hugo Janssens, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jelle Quartier, Jens Zarka, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Rys, Johan Van Heulebrouck, Johan Vervaeke, Jordie Breugelmans, K. Verstraete, Kamil Daneels, Karel Tack, Karina Samyn, Katrien Bernard, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Decelle, Koen Maréchal, Koenv, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lenoir Jurgen, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Maarten Sluijter, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Michel Gilté, Michel Louette, Michel Van Den Bogaert, Michiel De Wulf, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Van Der Hooft, Nick Vanclooster, Nico Willaert, Noël Lievrouw, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Philip De Somer, Philippe Martens, Pierre Blockx, Piet Opstaele, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, Pl Lozie, Quong, Raf Elst, Reinhardt Strubbe, Renaat Vande Meulebroeke, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Schiettekatte, Serge Allein, Sofie, Sofie Declercq, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefan Ingels  🦊, Stein Vermeersch, Steven Van De Woestyne, Stijn Borny , Sven Maly, Timothy, Tine Devroye, Tom, Tom De Smidt, Tom Pluvier, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Vic Puype, Vicky Borrey, Vincent Smeekens, Volaré, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Bonckaert, Wim Pauwels, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Yann Feryn.

Kleine Karekiet

© Marc Nollet

Rietzanger / Bosrietzanger

© Marnix Vyncke / Ruben Saey

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Zwartkop

© Wim Trio

Tuinfluiter / Braamsluiper

© Ruben Saey / Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief,  Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Morinelplevier, Strandplevier, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper,  Krombekstrandloper, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Spotvogel, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Roodkeelpieper, Engelse kwikstaart, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Grasmus

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Johan Buckens  / Bonte Vliegenvanger

Machteld Kaesemans 19/05/2020