Blikvangers van 4/05 tot en met 10/05/2020

Machteld Kaesemans

Het was een drukke week met niet minder dan 3 zeer, zeer zeldzame vogels nl: een Breedbekstrandloper aan Weiden ’t Pompje, een Citroenkwikstaart in de Achterhaven en in Damme en een Kortteenleeuwerik in Zeebrugge Voorhaven. Er werden elke dag meer dan 120 soorten ingevuld en op 9 mei met  de eerste West-Vlaamse “Birdathon” noteerde  Mergus minimaal 171 vogels, andere spreken van 195 maar hier zitten er waarschijnlijk een paar escapes bij. Dit is zeker niet alles!!! Wij zagen ook Morinelplevier, Woudaap, Zomertortel, Bijeneter, Kuifaalscholver, Grote karekiet, Roerdomp, Roodstuitzwaluw en vele andere. In elk geval, onze Mergussers scoorden het hoogst. Bedankt allemaal voor de medewerking.

Bij de roofvogels wil ik wel nog de Steppekiekendief en de Grauwe kiekendief vermelden want zo frequent zien we die ook weer niet!

Bekijk dag per dag de ingevoerde waarnemingen, ga naar buiten en je zult verbaasd zijn wat er zoal te zien is in onze streek!

Veel groetjes en tot de volgende!

Machteld.

Woudaap

© Kris De Rouck

Zomertortel

© Ruben Saey

WAARNEMERS:

Aaron, Abts Geert, Albert Neyt, Angèle De Bruyckere, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Duthoit, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bert Kindermans, Billy Herman (Starling Reizen), Birger Calis, Bjarne Deram, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Bruneel Luc, Catherine Priem, Chantal Casier, Christel, Christine Verscheure  En Eckhart Kuijken, Cyr Mestdagh, Danny Claeysier, Danny Deschacht, Danny Dewulf, Dany Depauw, Deseure Noel, Desmedt Ronny, Dirk Pottier, Dirk Van Renterghem, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Denys, Eifossofie, Elie Desmet, Eline Peeters, Els, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Stienen, Erik De Meersman, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Frank Vanminsel, Franky, Frederik Madou, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gilles Bavay, Gilles Paelinck, Gloxy, Guido Orbie, Guido Vranken, Hanneke Borghouts, Hans Bostyn, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Van Parys, Harry Vandecnocke, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Hilde De , Nolf, Hirdmenn M., Hubert Dombrecht, Ignace Anseeuw, Ingrid Jonckheere, Isabelle Bossuyt, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Van Uytvanck, Jan Vernieuwe, Jean-Pierre R., Jens Derycker, Jens Zarka, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joram De Beukelaer, Jozef Germonprez, Jürgen De Witte, Jurgen Lisabeth, K. Verstraete, Kamil Daneels, Karel Ameije, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koenv, Kris De Wit, Kris Decleer, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Laura Lemey, Leo Declercq, Lieve, Lieven De Temmerman, Lieven Plettinck, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M.Van Achte, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Marjan Luteijn, Mark Logghe, Marlies, Marnix Vyncke, Mathias Wackenier, Mathieu André , Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Mees Swinkels, Michail Sobadjiew, Michel Gilté, Michel Louette, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Noël Lievrouw, Olivier Dochy, P Vercruysse, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Pauwel Bogaert, Peter Schuermans, Philip De Somer, Philippe Deprez, Piet Smessaert, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Pl Lozie, R. De Jaegher, Reggy Van Poecke, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Vansieleghem, Russell Quick, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefan Keereman, Stephan Teerlynck, Steven Boone, Steven D’haese, Stijn Borny , Stocman François, Sven Maly, Taveirne Eddy, Thijs Tanghe, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tom De Smidt, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Wonterghem, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Wannes, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willem Proesmans , Willy Dias, Willy Missinne, Willy Plovie, Willy Vermeersch, Wim Bonckaert, Wim Devriendt, Wim Houtteman, Wim Marichal, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Declerck, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Yann Feryn

Morinelplevier

© Johan Buckens

Steppekiekendief / Grauwe Kiekendief

© Dieder Plu / Kris De Rouck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kortteenleeuwerik

© Filip De Ruwe

Bijeneter

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Woudaap, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver, Visarend, Zeearend, Wespendief,  Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Morinelplevier, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Breedbekstrandloper, Temmincks strandloper,  Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Reuzenstern,  Dwergstern, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Bijeneter, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Cetti’s zanger, Grote karekiet, Graszanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Roodkeelpieper, Citroenkwikstaart, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie, Goudvink, Appelvink.

Citroenkwikstaart

© Fred Visscher

Bovenste foto: ©  Breedbekstrandloper / Glenn Vermeersch

Machteld Kaesemans 12/05/2020