Mergus Weeknieuws 2020/22: Zwaluwen – Slechtvalken – Arenden – Reisverslag – Broedvogeltellingen – Eddy Gadeyne- broedvogeltellingen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Op een drafje – jullie lazen het misschien in de krant of zagen het op tv – alle Vlamingen willen elektrisch fietsen nu ze zo goed als niet op reis kunnen. Het is dus hoogseizoen bij jullie voorzitter – Raleigh Hoofdsponsor. Maar toch graag het Mergus nieuws meegeven natuurlijk tussen al dat fietsengeweld.

 

ZWALUWEN TELLEN

Ondanks Corona tellen we toch opnieuw alle Huis – en Oeverzwaluwenkolonies. Het zou te jammer zijn om onze prachtige tijdsreeks te onderbreken. Mag ik rekenen op alle vaste tellers. Zonder tegenbericht ga ik er vanuit dat elk zijn vaste gemeente/gebied telt.   Sommige gemeenten – als bv Stad Brugge – hebben hun subsidiesysteem aangepast en er hoeven dit jaar geen formulieren huis aan huis ingevuld te worden. Alle betrokkenen krijgen van stad Brugge een brief  + een (digitaal) invulformulier dat ze via een verklaring van woord op eer terugsturen naar de Groendienst. Dat staat niet weg – dat wij  zoals de vorige jaren wel onze tellingen doen in alle Brugse deelgemeenten! De gemeenschappelijke excursie naar Koolkerke-Kruisabele mag wegens Corona voorlopig niet doorgaan… maar wie weet versoepelen de maatregelen tegen begin juli. Zie volgende nieuwsbrieven.

 

SLECHTVALKEN

Een lust voor het oog. Het uitvliegen van de Brugse vogels zal nu niet meer heel lang op zich laten wachten. Hou de www.mergus.be en de webcam in het oog! Ook in Damme 3 jonge vogels. Een weekje jonger dan de Brugse. Dus die zullen pas na half juni uitvliegen. Foto van de 3 juvenielen in bijlage.

 

BLIKVANGERS

Onze Machteld heeft meer dan de handen vol – de leuke waarnemingen blijven binnenstromen – Steppearend boven de Koude Keuken verleden week was echt de max. Proficiat aan de ontdekker Matthias Decoene (zoon van Paul veronderstel ik) – en ze blijft die in mooi geillustreerde overzichten op de website en de facebook plaatsen.

 

DWERGAREND

Ook proficiat aan Pieter Vanhauwaert met zijn ontdekking en bewijsfoto’s van een donkere fase Dwergarend boven zijn huis te Oedelem zaterdag 30 05. Knap.

 

REISVERSLAG

Valérie  – wie anders – plaatste een nieuw reisverslag op de website. Een pareltje. Hongarije verblijf bij  Stijn en Mieke Burggraeve.

 

NIEUWE AANKOOP

 Np Brugge en Mergus kochten deze week 2 ha weiland op een boogscheut van Kasteel Ten Berghe. In de grachtjes komen de Kleine Zilvers en Lepelaars die daar broeden regelmatig foerageren!

 

EDDY GADEYNE EN ZIJN ALLERNIEUWST STOOTVOGELBOEK – DEEL 1 GISTEREN VERSCHENEN

beste Frank

beste MERGUS vrienden

Graag even uw aandacht voor mijn grote en nieuwste boekproject 2020 : “ VOGELS OP DE GRENS, vroeger en nu “

Binnenkort geef ik mijn nieuwste boek uit, dat meteen zowat mijn grote standaardwerk en eigen natuurhistorische avifauna voor Westelijk Vlaanderen en aangrenzend Zeeuws Vlaanderen gaat worden.

In dit boek probeer ik een blik te werpen op een tijdspanne van ruim 50 jaar (en soms zelfs iets meer…) waarin zowel mijn kinderjaren, als latere decennia een hoofdrol gaan spelen. Met “Vogels op de Grens” wordt zowel de geografische grens en regio tussen Oost- en West-Vlaanderen, als grens met Zeeuws Vlaanderen bedoeld; evenals de vraag: welke vogels zitten vandaag op hun grenzen van hun mogelijkheden en zullen misschien nog wel verdwijnen uit onze streken en gebieden?

In dit werk maak ik een natuurhistorische vergelijking tussen welke vogels ruim 50 jaar geleden voorkwamen of het nog behoorlijk deden (denk aan onze Zomertortel), en vandaag quasi verdwenen zijn of door nieuwe soorten werden vervangen.

Ook stel ik de vraag: wat is er in die 50 jaar veranderd, wat is nieuw?

Een uitgebreide bijdrage waarin ik de NIEUWE VOGELSTAMBOOM via biogenetica en DNA sequenzing technieken uit de doeken doe vervolledigt het werk, en ook een uitgebreide studie rond de ZOMERTORTEL maakt deel uit van het geheel waaraan ook onze Nederlandse collega’s meewerkten.

Die nieuwe genetische stamboom brengt ons overigens tot geheel nieuwe en verbeterde inzichten: ik leer jullie bijvoorbeeld waarom valken geen roofvogels zijn, maar meer aan papegaaien verwant; of welke nieuwe zangvogels er zijn bijgekomen in onze avifauna … 

Gespijsd met tal van leuke, vaak historische anekdotes en eigen belevenissen, en met prachtige foto’s van vele fotografen heb ik opnieuw geprobeerd het beste uit mezelf te geven.

Tal van verenigingen, collega’s veldbiologen en ornithologen en vele bekende toppers uit de Belgische en Vlaamse ornithologie hebben aan dit werk meegewerkt, waaronder niemand minder dan DIRK DRAULANS, WOUTER FAVEYTS, onze collega’s RUBEN SAEY en JEAN-PIERRE VERDUYSTERT, onze FRANK van Mergus, … en vele vele anderen!

Onder de fotografen kan je onder andere DANNY ROOBAERT, PASCAL DE MUNCK, RUBEN SAEY … terugvinden met hun mooiste plaatjes.

Ook de gebieden aan de Vlaamse kust tot het aangrenzende Meetjesland en Zeeland komen ruim aan bod, waaronder een stukje historie over de Vogels van het ZWIN ten tijde van Graaf Lippens tot vandaag …

 

Het boek zal maar liefst 500 pagina’s tellen en ruim 300 prachtige foto’s om vingers van af te likken … en verschijnt dit keer in 2 delen die NU AAN VRIENDENPRIJS VOOR 40 euro samen verkrijgbaar zijn!

U kan uw bestellingen overmaken via eddygadeyne@hotmail.com  of  eddy.gadeyne@telenet.be  en door overschrijven van het bedrag op rekening  BE55 1030 5744 1044 van Eddy Gadeyne Assenede  

Het boek wordt verwacht rond eind mei, waarna deel II rond eind juni zal verschijnen, zodat net voor de komende zomervakantie het ganse werk verkrijgbaar zal zijn.

Voor lezers en bestellers uit West-Vlaanderen worden de boeken per post verstuurd.

Hopelijk is er weer ruime bestelling voor dit werk en ik wil bij voorbaat iedereen van harte danken voor zijn of haar bestelling komende dagen…

Hopelijk kan ik vele Mergus vrienden en vriendinnen bekoren met mijn nieuwste boek, bedankt!

EDDY GADEYNE

 

BROEDVOGELTELLINGEN

Iedereen veel succes bij zijn laatste monitoring – ABV – Vogelatlas tellingen – nog even volhouden en we kunnen opnieuw genieten van een mooie telprestatie

Met vriendelijke groeten – zie ook recente Zwinnieuws in bijlage

Frank en zijn ganse Team      – zodra de Corona maatregelen nog wat versoepelen – krijgen jullie natuurlijk weer een excursieprogramma.

REIS OEGANDA – NET BINNENGELOPEN BERICHT VAN JOOST WITDOECKT – ZIE BIJLAGE

Beste vrienden,

Een tijdje geleden kwam ik in contact met de reisorganisatie Zuiderhuis.

Naast groeps- en individuele reizen, alsook wandel- en fietsreizen, bieden zij in oktober 2021 een unieke vogelreis aan in Oeganda.

Deze groepsreis van maximum 6 personen wordt begeleid door niemand minder dan Dirk Content, oprichter en conservator van de Uitkerkse polder, het grootste weidevogelreservaat van Vlaanderen.

Dirk en mezelf hebben deze reis in elkaar gestoken waarbij we vooral aandacht hebben besteed aan gebieden waar endemische vogelsoorten voorkomen.

Alle informatie over deze reis vind je in de bijlage.

Wie weet heb je interesse of ken je iemand die hiervoor interesse heeft.

Groeten.