Blikvangers van 25/05 tot en met 31/05/2020

Machteld Kaesemans

Opnieuw een paar nieuwe soorten bij de Blikvangers van deze week. Sinds 2016 werd de Roze spreeuw niet meer gezien. Tussen een groepje spreeuwen werd er een adulte “Roze” genoteerd aan de kleiputten van Heist! De Zomertortel werd de laatste dagen regelmatig gespot. De Wespendieven werden al gezien vanaf eind April maar deze week vlogen er meerdere voorbij. Heel wat Lepelaars waren onderweg, vooral aan de Fonteintjes en het Zwin.

Een volgende heel zeldzame vogel was de Struikrietzanger. Dit is een zeer moeilijke soort om in het veld te herkennen, alleen door de zang of bij ringwerk kan men er zeker van zijn. Johan Buckens beluisterde het opgenomen geluid en bevestigde de determinatie. Hierbij krijgen jullie nog enkele foto’s te zien van zangers die allen moeilijk te herkennen zijn door hun vale kleuren maar goed te determineren door hun gezang … er is nog werk aan de winkel, zeker voor mij!

Als laatste trakteer ik jullie op een filmpje van de Slechtvalken gemaakt door Marc De Ceuninck. Een van de drie jonge vogels is al gaan vliegen ondertussen!.

Bedankt allemaal.

Vele groetjes van Machteld.

Zomertortels

© Johan Buckens

Wespendief / Lepelaar

© Thierry Vandamme / Dries Candaele

WAARNEMERS:

Alain Coorens, Albert Neyt, Ann Dumoulin, Annick Decruyenaere, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Barbara De Coninck, Bart Duthoit, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernard Miserez, Bert Jonckheere, Bert Kindermans, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram D’hondt, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Daan Dekeukeleire, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Deseure Noel, Desmedt Ronny, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Van Tricht, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Blomme, Elie Coremans, Els, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Erwin Lauwers, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Françoise Dandoy, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Franky Beidts, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhooren, Gilles Bavay, Glenn Deliège, Guido Orbie, Guido Vranken, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Van Parys, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Hendrik Borglevens, Hirdmenn M., Ignace Anseeuw, Ingrid Piryns, Isabelle Bossuyt, Ivan Provoost , Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, J. Carney, Jaakl, Jaco Walhout, Jacxsens Bruno, Jan Baeteman, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jean-Emmanuel, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Pierre Lucas, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jens D’haeseleer, Jens Zarka, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan J.R.  Bostoen, Johan Lippens, Johan Neirynck, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jos Simons, José De Meyer, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Jürgen De Witte, K. Verstraete, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kees Vliet Vlieland, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Detavernier, Koen Maréchal, Koenv, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laurence Vilain, Lenoir Jurgen, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc Van Ruymbeke, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Marco, Marjan Luteijn, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Gerits, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Michel Gilté, Michel Louette, Michiel De Wulf, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Niels Goulem, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Watthy, Philibert Moeyaert, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Bonmariage, Pieter, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Purdey Hazebrouck, Randhal Lauwers , Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Roger Goegebeur, Roland Fromont, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Sepp, Sigrid De Greve – Marc Van Vooren, Sofie Devriese, Sophie André, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefaan Wyseure, Steven Boone, Steven D’haese, Steven Stroo, Steyn Van Assche, Stijn Borny , Stocman François, Sven Maly, T. Vandenbussche, Thijs Tanghe, Tibbout, Timo Beke,Tine Devroye, Tom De Smidt, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vantorre Rudi, Verduystert J.P, Verplancke Stefaan, Vicky Borrey, W. D’hondt, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Wauters Jean, Wdesmet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Geubbelmans, Willy Missinne, Wim Bonckaert, Wim Declercq, Wim Devriendt, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Yann Feryn.

Struikrietzanger

© Library Mergus

Bosrietzanger / Kleine Karekiet

©Ruben Saey / Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote Karekiet

© Johan Buckens

Snor

© Chris Melis

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief,  Dwergarend, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief of Steppekiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Kleine burgemeester, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Bijeneter, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Struikrietzanger, Grote karekiet, Graszanger, Orpheusspotvogel, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie, Roodmus, Kruisbek,  Goudvink, Appelvink.

Slechtvalken

Film © Marc De Ceuninck

Bovenste foto: ©Roze Spreeuw: Wim Deloddere

Machteld Kaesemans 02/06/2020