Blikvangers van 6/07 tot en met 12/07/2020

Machteld Kaesemans

Ondanks de rustiger periode in de vogelwereld zag men een paar nieuwigheden. Voor het eerst werd de Zwarte ooievaar met alle zekerheid  in 2020 gezien, het was geleden van augustus 2019 … steeds een leuke en opvallende verschijning! De uiterst zeldzame Roze spreeuw was er ook, maar hij werd reeds gespot een maandje geleden. Twee soorten sterns die bij ons zeer zeldzaam zijn nl. Dougalls stern en Zwarte stern waren van de partij. De Wespendief was deze week talrijk aanwezig vooral in Vloethemveld. Een juveniele Grauwe kiekendief vloog over de Lemspolder. Bij de kleinere vogels noteer ik opnieuw graag de mooie Wielewaal, de Baardman, nog vier Steltkluten, een Orpheusspotvogel, meerdere kleurrijke Puttertjes en een Europese kanarie.

Bekijk de vogellijst aandachtig en trek er op uit zodat ik jullie de volgende week wat nieuwigheden kan aanbieden en jullie kunnen genieten van onze mooie natuur.

Groetjes van Machteld.

Roze spreeuw

© Johan Buckens

Wespendief / Grauwe kiekendief

©Dieder Plu / Johan Buckens

WAARNEMERS:

Alain Devreese, Annie Dewulf, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Lambert, Bart Mortier, Bart Verstraete, Beyne, Billy Herman , Starling Reizen), Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Carine Van Goethem, Chantal Casier, Chris Coeckelbergh, D.Me, Daan Dekeukeleire, David De Koninck, Dawagne Nicolas, Desmedt Ronny, Dhaluin, Pieter, Dirk Van Tricht, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy Becue, Elie Desmet, Emmanuel Crul, Emmanuel Dumoulin, Eric Elsinga, Eric Hermy, Eric Stienen, Eric Wille, Erwin Derous, Erwin Missinne, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederic Van Even, Frederik Deburghgraeve, Geert Carette, Geert Depreitere, Geert J., Guido Orbie, Guido Rappé, Hanneke Borghouts, Hans Delrue, Hans Hillewaert , Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Herman Jacobs, Hilde Fontier, Hirdmenn M., Hollebosch Philippe, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan L., Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jasper Verreydt, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Jo Verhoestraete, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Neirynck, Johan Vandepitte, John Nuyts, John Van Wesemael, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Julien Hainaut, Jürgen De Witte, Jurgen Vanpraet, K. Verstraete, Karel Tack, Karenh, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koenv, Kris De Wit, Kris Lesage, Lambelin Pierre, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Feys, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Maarten Drybooms,, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Merckx, Marc P, Marcel Pottier, Martine Umflat, Mathieu Decoene, Micelele, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Natuur En , os, Regio Kust – Westhoek (Dr), Nick Campe , Nick Vanclooster, Nico, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Versonnen, Pattyn Francis, Paul Cardon, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Siska Dumoulin, Sofie Devriese, Stefaan Brinckman, Stefan Lagast, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Tibbout, Tim De Craene, Tine Devroye, Tom, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandenbroucke Lukas, Vandeputte Christian, Veerle H, Verduystert J.P, Vincent De Wulf, Vincent Vervenne, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Wannes, Ward Dieryck, Ward Langeraert, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Devriendt, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel.

Zwarte stern / Dougalls stern

© Johan Buckens / Peter Adriaens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Baardman

© Marnix Vyncke

Putter / Kneu

© Geert Vanhulle / Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kwartel, Krooneend, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Grote zilverreiger, Dwergarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Steltkluut, IJslandse grutto, Bosruiter, Pontische meeuw, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Dougalls stern, Kerkuil,  Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Orpheusspotvogel, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Roze spreeuw, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Boompieper, Europese kanarie, Kruisbek.

Europese kanarie

© Johan Seys

Bovenste foto: Zwarte Ooievaar © Wim Deloddere

Machteld Kaesemans 14/07/2020