Blikvangers van 20/07 tot en met 26/07/2020

Machteld Kaesemans

Veel waarnemers en waarnemingen maar geen enkele zeer zeldzame vogel werd gespot … toch zijn alle vogels het vermelden waard!!!

Er werden 3 soorten Grutto’s gezien nl: de meest gekende Grutto (Limosa limosa), De IJslandse grutto (islandica) en de Rosse grutto ( Limosa lapponica) De foto’s brengen wellicht de verschillen beter aan het licht. Nog bij de steltlopers zagen we de Regenwulp en de Wulp. De Kwartel werd reeds verscheidene weken gemeld, dus ook hier een foto. De Kleine plevier en de Bontbekplevier lijken goed op elkaar maar we merken toch enkele verschillen. Bij de kleinere vogels wil ik eens de Gele kwikstaart opnoemen omdat ik  deze week 2 kwikken te zien kreeg die alarmeerden en fel hun broedplaats beschermden. Om af te sluiten meld ik dan toch een “specialleke” Een Oehoe werd gespot in de regio van Torhout, maar wordt steeds verborgen ingevoerd als bescherming.

Kijk de  vogellijst nog eens na en tot volgende week.

Met groeten van Machteld.

IJslandse grutto

© Herman Blockx

Rosse grutto

©Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Alain Coorens, Albert Neyt, Amber Claeys , Annie Dewulf, Arnout Zwaenepoel, Axel Vosters, Bart Bamps, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Bart Willaert, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Bert Coene, Beyne, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Bruno Bergmans, Catherine Priem, Cedric Billiet, Cyr Mestdagh, Danny Dewulf, David Beyen, Denis Van Der Elst, Dhaluin, Pieter, Didier Vereecke, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Tavernier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eddy Becue, Eef Weetjens, Els, Eric Hermy, Erik Struyf, Ewout Ryckaert, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Gabriel Vanhulle, Geert Depreitere, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Hanneke Borghouts, Hans Delrue, Harry Vandecnocke, Hilde Fontier, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Verreydt, Jean Moutury, Jean-Marie Kerkhove, Jeroen Defauw, Jeroen Desloover, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Neirynck, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jos Simons, Jozef Germonprez, Jürgen De Witte, Jurgen Lisabeth, Jurgen Van De Walle, Koen Baute, Koen Van Zonhoven, Koenv, Kristof Hurtekant, Kurt Lannoye, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Simons, Lieven Van Poeck, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Janssens De Bisthoven, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc De Mulder, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marc Van Ruymbeke, Margot, Marnix Vyncke, Martin, Mathieu Decoene, Michel Gilté, Michel Louette, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Naico, Nel D’haenekint, Nico Willaert, Patrick Bussche , Patrick Costenoble, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Paulette Claerhout, Peter Lammens, Peter Van Elsacker, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Raf Smet, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Simon Van De Vijver, Sofie Devriese, Sonja Lampertz, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Ingels 🦊, Stéphane Van Roy, Sven Maly, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valentijn Hermans, Valérie Goethals, Vandenbroucke Lukas, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Geubbelmans, Willy Missinne, Wim Pauwels, Wim Van Den Bossche, Wouter Faveyts, Xander Meeuwesen, Xavier Dirix, Yann Feryn.

Kwartel

© Dieder Plu

Wulp / Regenwulp

© Geert De Clercq / © Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine plevier / Bontbekplevier

© Danny Claeysier / © Filip De Ruwe

Gele kwikstaart

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Kwartel, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Kraanvogel, Steltkluut, IJslandse grutto, Bosruiter, Krombekstrandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Oehoe, Kerkuil,  Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Orpheusspotvogel, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Kleine barmsijs.

Oehoe

 © Hans De Blauwe

Bovenste foto: Grutto © Marc Nollet

Machteld Kaesemans 28/07/2020