Mooie waarnemingen tijdens zomerse fietstocht

Marc Nollet

Op 22 juli stond een tweede woensdagavondexcursie van onze vogelwerkgroep gepland. Marc zou de aanwezigen via een rit van 15 km drie kleine maar fijne natuurgebiedjes tonen: de Schorreweiden, de weiden ’t Pompje en de Schobbejak van Jabbeke.

 

Stipt om 19u30 vertrok een groep van 12 fietsers aan de kerk van Stalhille om via rustige wegen tot aan de Schorreweiden te rijden. Ze besloten daar te voet het gebiedje in te gaan. Het zien van een prooi-overdracht in vlucht tussen een adulte en juveniele bruine kiekendief werd ook door de meest ervaren vogelaar ten zeerste geapprecieerd. Overvliegende visdiefjes, een zingende rietgors en een rustende bruine kiek konden langdurig bekeken worden door verrekijker en telescoop. Bij het verlaten van het gebied vloog nog een lepelaar over!

Weiden 't Pompje

Vandaar ging het naar de “achterkant” van de weiden ’t Pompje. Ook daar stond alles droog en was er dus weinig beweging van vogels. Een kleine zilverreiger en een overvliegende blauwe reiger werden opgemerkt. Een graszanger werd door enkele gehoord.

Naar 't Pompje

Op de weg naar de voorkant van de Weiden ’t Pompje konden we nog een zestal graspiepers spotten. Wat verder zat een roodborsttapuit op een paaltje. We vernamen dat dankzij zo’n vogeltje Rik DJ het tot ringer geschopt had. Aan de kapel van OLV van ’t Pompje hoorden we nog het lied van de Cetti’s zanger en een boomkruiper.

 

Uitkijkend over de droge vlakte juist voorbij de legerkazerne zagen we scholekster, kluut, ijsvogel. Een bloedrode heidelibel werd feilloos gedetermineerd. Verder langs de vaart hadden we nog staartmees, oeverloper en kuifeend.

Schobbejak

Bij het naar beneden rijden, de Schobbejak in zagen we drie buizerd: waarschijnlijk een koppel met jong!

 

De Bruggelingen verlieten ons aan de Cathilleweg om via het jaagpad terug naar huis te rijden. Met de rest keken we in die straat nog naar de aanwezige nesten van huiszwaluw en om 21u30 waren we terug op ons vertrekpunt. We prijsden ons gelukkig  met zo’n mooie zonsondergang en gaven elkaar rendez-vous voor de volgende uitstap naar Zeeland op 5 augustus.