MERGUS WEEKNIEUWS 2020/32: woensdagavondactiviteit – reisverslag – reservatennieuws – zwaluwen – blikvangers – Corona

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 LAATSTE WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT – WOENSDAG 05 AUGUSTUS 2020 – SOPHIA POLDER EN OMGEVING

Excursieleiders Stefaan Anseeuw, Marc Nollet en Frank De Scheemaeker  hebben besloten de laatste woensdag avond te laten doorgaan. We carpoolen met mondmasker en vertrekken om 18u45 aan de gekende randparking L Couiseaukaai te Brugge (tov Politiehuis) of om 19u aan de randparking aan de  grensovergang tov restaurant Hof Ter Mude. Inschrijven verplicht door mailtje naar anseeuw.stefaan@hotmail.com. We volgen alle Corona richtlijnen die avond zo goed mogelijk op. Meebrengen – verrekijker – telescoop  – vogelgids – ‘deed’ …..

 

REISVERSLAG

Valérie meldt dat ze opnieuw een reisverslag op onze www.mergus.be verschenen is, namelijk dat van de onvergetelijke Starling-Mergus reis naar Georgie – Batumi. Genieten jullie mee!

Geniet ervan en – of  herbeleef deze fantastische trip onder leiding van Billy.

https://www.mergus.be/wp-content/uploads/2020/07/GEORGIE15_VG.pdf

 

NATUURPUNT BRUGGE – MERGUS:  nieuwe aankopen

Onder impuls van een immer enthousiaste Wim Slabbaert werden opnieuw heel wat percelen gekocht in Koolkerke en Dudzele. De grootte van ons reservaat is daarmee opgelopen naar 24 ha. Met Letitia  G van Natuurpunt nationaal zal een beheersplan opgesteld worden wat betreft de percelen waarop we beheers rechten hebben en één perceel zal mogelijks onder water kunnen gezet worden. Spannend . We hopen in september met jullie de percelen te kunnen bezoeken en meer duiding te geven over de plannen.

Jullie kunnen ons Polderproject op twee manieren steunen:

Of aankoop van een Mergus Sweater voor 25€, waarvan 15€ integraal naar het project gaat door storting van dit bedrag op rekeningnummer BE 86 0013 4137 9250 van Frank De Scheemaeker, Ronselarestraat 105, 8380 Dudzele, met vermelding van dame of heren model, met of zonder kap en de maten S, M, L, XL, 2XL of 3XL. Deze wordt u dan gratis thuis  bezorgd.

Of door storting van een gift  op rekening BE 56 2930 2120 7588 van Natuurpunt Mechelen met vermelding van projectnummer 5589 – polders Koolkerke-Dudzele

Met dank – Natuurpunt/Mergus

 

HUISZWALUWEN

De meeste inventarisatie resultaten liepen binnen – nog wachten op de aantallen uit Knokke. Voor het eerst na drie spectaculaire toename jaren liepen de aantallen (licht) terug. Nogal wat nesten werden door Huismussen ingepalmd, andere vielen af door enkele voorjaarsstormen en of de droogte in mei/juni. Iedereen bedankt voor de tellingen en beschermingsacties

 

BLIKVANGERS

Het was opnieuw genieten deze week – op de Mergus website en facebook. De blikvangers van ons Machteld waren opnieuw pareltjes!

Tot woensdag alvast – Frank en zijn medebestuursleden.

Ps we hadden net met ons bestuur een nieuw klein Corona veilig groepsprogramma opgesteld voor augustus en september – om het onderling contact niet verliezen – maar door de nieuwe Corona opflakkering en maatregelen gaan we die nog even in de koelkast stoppen en wachten op betere tijden.

Ps kijk regelmatig op de Mergus website en facebook voor mogelijke activiteiten updates